Dombrovskis: EU spreman uskladiti poticaje za oporavak sa SAD-om

Biznis 05. velj 202112:05
Valdis Dombrovskis
Izvor: JOHANNA GERON / POOL / AFP

Europska komisija poručila je da je spremna uskladiti paket poticaja s onim koji je pripremio SAD kako bi se gospodarstvo što prije oporavilo od koronakrize.

„Trebali bismo u što većoj mjeri uskladiti naše pakete za oporavak“, rekao je u četvrtak potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis.

I američki „Build Back Better“ i europski „Next Generation EU“ ogromni su programi poticaja i ulaganja, primijetio je europski dužnosnik, i “bilo bi logično provjeriti gdje bismo suradnjom mogli generirati veću dodanu vrijednost“, rekao je, ne ulazeći u detalje.

Potpredsjednik Komisije, u čijem su portfelju financije i trgovina, ponovo je predložio i da dvije strane stave na stranu trgovinske sukobe.

Trebali bismo zaključiti pregovore o sporovima oko subvencija za čelik, aluminij i zrakoplove, poručio je, rekavši da je EU zainteresiran za rad na rješenju kojim bi se ukinule carine.

Podvukao je i da Uniji važno postići globalni sporazum kojim bi se optimalno riješilo pitanje oporezivanja digitalnih platformi a izvješće koje je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavila u listopadu 2020. moglo bi po njegovim riječima biti temelj za tu raspravu.

Neuspjeh u pronalaženju rješenja mogao bi dovesti do „poremećaja u poreznom i trgovinskom sustavu“, upozorio je dužnosnik EK.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar