Dražen Oreščanin kandidat za predsjednika Hrvatske gospodarske komore

Biznis 27. ruj 202110:30
Izvor: N1

Nakon značajne uloge koju je imao u osnivanju danas vodeće i najmasovnije udruge poduzetnika s gotovo 18.000 dobrovoljnih članova, Dražen Oreščanin odlučio je svoje iskustvo i znanje staviti na raspolaganje HGK-u, instituciji u velikoj i dugogodišnjoj krizi, priopćeno je u ponedjeljak iz UGP.

“Državni vrh je vrlo često upućivao udruzi Glas poduzetnika neosnovane i neprimjerene optužbe da Udruga želi uništavati hrvatske institucije poput HGK-a i HOK-a. Ova kandidatura jednog od vodećih ljudi Udruge ne samo da demantira izjave državnog vrha, nego dokazuje upravo suprotno, da UGP želi u HGK popraviti i promijeniti na bolje sve ono što je politika uništila i pokvarila u mandatima prethodnog i sadašnjeg predsjednika, koji su bili i jesu prvenstveno odabir političkih elita.

Hrvatska gospodarska komora mora biti vođena od strane poduzetnika i mora raditi u interesu poduzetnika. Danas velika većina prisilnih članova HGK-a nema nimalo povjerenja u ovu instituciju i ne žele biti njeni članovi.

Oreščanin za svoju kandidaturu ima potpunu podršku predsjednika UGP-a Hrvoja Bujasa i Upravnog odbora UGP-a koji smatraju da su moderne i neovisne komorske organizacije, koje su na usluzi svojim članovima, jedan od temeljnih ciljeva za koje se Udruga zalaže.

„Napokon poduzetnici imaju kandidata za predsjednika HGK-a, da oni biraju siguran sam da bi Dražen to i bio, jer sa svojim znanjem i iskustvom, te dosadašnjim radom to i zaslužuje. Burilovića je postavila politika, vrijeme je da ode, a HGK postane neovisna asocijacija na bazi dobrovoljnog članstva”, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a.

Oreščaninov program za HGK

Program Dražena Oreščanina za vraćanje povjerenja poduzetnika u HGK temelji se na tri strateške točke.

Prva točka je depolitizacija i vraćanje ugleda HGK. Funkcioniranje HGK mora biti depolitizirano i vodstvo HGK treba biti neovisno o politici i političkim strankama. HGK više ne smije biti odlagalište isluženih političkih kadrova i mjesto za zapošljavanje stranačke mladeži.

Druga točka je dobrovoljno članstvo. Na taj način će se HGK riješiti svih onih koji ne žele biti članovi i moći će se fokusirati na one koji zaista žele biti članovi i efikasno i kvalitetno ih podržavati, umjesto da troši resurse (koje netko mora platiti) na veliki broj malih članova koji ne plaćaju članarinu prema postojećem prijedlogu zakona. HGK treba u budućnosti funkcionirati na tržišnom principu.

Treća točka je podizanje kvalitete usluga i privlačenje novih dobrovoljnih članova. HGK mora pružati vrhunske usluge svojim članovima, te na taj način privlačiti nove članove, bilo da se radi o postojećim ili o novoosnovanim poduzećima. Potrebno je postojeće usluge redefinirati, te osmisliti i realizirati nove usluge koje će članstvu donijeti dodatnu vrijednost”, navodi se u priopćenju.

“Jedini ispravan put izgradnje građanskog društva je put izgradnje neovisnih institucija. U Hrvatskoj su sve građanske institucije, pa tako i HGK, oduvijek ovisne o politici i političkim imenovanjima. Ako budem odabran na mjesto Predsjednika HGK, to će biti presedan i pravi početak promjena i reformi. Vjerujem da će vladajuća politika ovoga puta pokazati zrelost i da se neće uplitati u proces odabira Predsjednika HGK na način da će forsirati stranačkog kandidata. Želio bih imati protukandidata koji je sa svojim znanjem, iskustvom i stavom zaista pravi konkurent, a ne marioneta političkih igrača, pa neka Predsjednik HGK postane najbolji, a ne najpodobniji kandidat. HGK moramo vratiti njenim izvornim vlasnicima, a to su hrvatski poduzetnici.” – rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika i kandidat za predsjednika HGK.

Komentari

Vaš komentar