Društvo dioničara HT-a traži veće dividende i transparentnije izvještavanje

Biznis 21. tra 202113:45
Hrvatski telekom
Izvor: Davor Puklavec/PIXSELL

Predstavnici udruge "Društvo dioničara Hrvatskog Telekoma" u srijedu su ustvrdili da HT dioničarima isplaćuje preniske dividende, a iznijeli su i tvrdnje o netransparentnom prikazivanju informacija o poslovanju HT-a.

Na konferenciji za medije ispred sjedišta HT-a, Hrvoje Šimić kao predstavnik nekoliko dioničara je ustvrdio da su unatrag nekoliko godina značajna novčana sredstva, čak više od dvije milijarde kuna, beskamatno bila plasirana povezanim poduzećima Deutsche Telekoma u Nizozemskoj.

“Time je oštećen i HT i dioničari zbog manje isplaćenih dividendi”, ustvrdio je Šimić.

Rekao je i da su kompanije, sukladno europskoj direktivi koja je unesena u hrvatsko zakonodavstvo, obavezne prijavljivati sve transakcije s povezanim osobama, osobito s vladajućim društvima.

“HT ustrajno ne postupa po tim odredbama a nadležne institucije ne kontroliraju poslovanje HT-a i ne žele omogućiti da se na Zagrebačkoj burzi prikazuju sve informacije, odnosno da se vidi kako HT beskamatno financira Deutsche Telekom”, istaknuo je Šimić.

Predlaže da se stoga taj novac iz DT-a vrati i isplati povećana dividenda. Time, bi, rekao je Šimić, automatski rasla cijena dionica što bi bilo u interesu svih dioničara.

Naime, konferencija za medije je održana uoči Glavne skupštine HT-a, zakazane za 23. travnja, i predaje protuprijedloga dioničara HT-a Boška Bojanovića, kojim predlaže isplatu dividende u iznosu od 19,82 kuna, naspram predloženih osam kuna po dionici.

Predsjednik udruge Društvo dioničara Hrvatskog Telekoma Mladen Dragičević je istaknuo da je udruga osnovana s ciljem zaštite vrijednosti dionica svih dioničara, kao i zbog borbe za isplatu većih dividendi.

Apostrofirao je da je on, kao i većina malih dioničara, 2007. kupio paket dionica HT-a za 38 tisuća kuna, a paket je prodao 2015. godine i za njega dobio 10.660 kuna

Matematički gledano, pojasnio je Dragičević, od kupnje tih dionica, koje su tada bile prikazane kao najisplativije, do njihove prodaje on i i brojni drugi dioničari su izgubili 70 posto uloženog.

Dragičević je pozvao sve građane koji su dioničari HT-a da se pridruže udruzi.

“Naše je pravo da se zajednički borimo za povećanje vrijednosti naše dionice i isplatu dividende”, poručio je.

Istaknuo je da dionice HT-a imaju dominantni udjel u Fondu hrvatskih branitelja, pa je pozvao i taj fond da se priključi udruzi u njenim akcijama.

Predsjednik društva Potrošač Igor Vujović je pružio podršku udruzi, a i podsjetio da je društvo Potrošač još 2004. u ime 48 tisuća građana podnijelo kolektivnu tužbu zbog obračunskih jedinica poziva, a kako hrvatsko pravosuđe po tom pitanju još nije donijelo konačan pravorijek te je tužba još uvijek na sudu.

No istaknuo je kako je tržište “odradilo” svoje i da su svi telekomi poslije počeli obračunavati potrošnju prema stvarnom korištenju usluge, pa tako ako je primjerice nečiji poziv trajao minutu i 16 sekundi, toliko će mu i biti naplaćeno, dok se prije potrošnja “zaokruživala” na dvije minute.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar