DZS: Proizvođačke cijene industrije porasle nakon godinu dana

Biznis 09. tra 202116:19
državni zavod za statistiku
Izvor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u ožujku su na godišnjoj razini porasle za 3,5 posto, što je prvi međugodišnji rast od ožujka prošle godine, a u odnosu na veljaču više su za 1,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na domaćem tržištu su proizvođačke cijene u odnosu na ožujak prošle godine porasle za 3,2 posto, a u odnosu na veljaču su bile više za jedan posto.

Na inozemnom tržištu te cijene u ožujku na godišnjoj razini povećane su za 3,8 posto, a na mjesečnoj za dva posto.

Po glavnim industrijskim grupacijama, u ožujku su u usporedbi s veljačom porasle proizvođačke cijene energije za 4,3 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju 1,5 posto, intermedijarnih proizvoda 1,3 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 0,3 i kapitalnih proizvoda 0,2 posto.

U usporedbi s ožujkom 2020. godine najviše su, za 13,5 posto, porasle proizvođačke cijene energije za 13,5 posto. Proizvođačke cijene intermedijarnih proizvoda porasle su na godišnjoj razini za 2,2 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju 1,4 posto i kapitalnih proizvoda za 1,2 posto, dok su cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju pale za 0,5 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u ožujku su u odnosu na veljaču proizvođačke cijene porasle u prerađivačkoj industriji za 1,8 posto te opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,1 posto, a pale u rudarstvu i vađenju za 4,4 posto, dok su bez značajnije promjene bile u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša.

Na godišnjoj se razini najveći porast proizvođačkih cijena bilježi u rudarstvu i vađenju za 50,3 posto.

U usporedbi s ožujkom 2020. godine proizvođačke cijene porasle su u prerađivačkoj industriji za 2,9 posto, a u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,6 posto, dok su pale su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, i to za dva posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar