DZS: Zalihe industrijskih proizvoda smanjene 6,4 posto na godišnjoj razini

Biznis 09. ožu 202208:17
Izvor: Hendrik Schmidt / POOL / AFP, Ilustracija

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju siječnja ove godine bile su 2,9 posto veće u odnosu na prethodni mjesec, dok su prema siječnju lani pale za 6,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše porasla zalihe kapitalnih proizvoda, za 12,4  posto. Zalihe intermedijarnih proizvoda bile su za 7,7 posto više, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,2 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,7 posto.

Istodobno su zalihe energije smanjene za 19,4 posto.

Na godišnjoj su razini najviše pale zalihe kapitalnih proizvoda, za 40,6 posto. Zalihe energije su smanjene za 9,2 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,2 posto, intermedijarnih proizvoda za 4,3 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 3,8 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 3,3 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 6,1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini statistika registrira u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 28,9 posto te u proizvodnji električne opreme, za 26 posto. Zalihe u proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda su povećane za 21 posto, u ostaloj prerađivačkoj industriji za 12,5 posto, u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda za 8,2 posto, u proizvodnji prehrambenih proizvoda za 4,7 posto itd.

Istodobno su u siječnju u odnosu na prethodni mjesec najviše, za 25,5 posto, smanjene zalihe u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda te za 19,9 posto u proizvodnji kože i srodnih proizvoda.

Na godišnjoj su razini zalihe u prerađivačkoj industriji pale za 6,3 posto, a u rudarstvu i vađenju za devet posto.

Statistika u sklopu prerađivačke industrije najveći pad zaliha bilježi u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 83,3 posto, proizvodnji strojeva i uređaja, za 52,1 posto, proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme, za 31,3 posto itd.

Najviše su porasle zalihe u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 196,5 posto te ostaloj prerađivačkoj industriji, za 18,5 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar