ECB upozorava: Inflacija bi mogla još ojačati, a eurozona kliznuti u recesiju

Biznis 18. kol 202212:38 0 komentara
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP, Ilustracija

Izgledi za inflaciju u eurozoni nisu se poboljšali unatoč podizanju kamatnih stopa, izjavila je članica uprave Europske središnje banke (ECB) Isabel Schnabel, upozorivši istodobno da eurozoni prijeti i recesija.

Središnja monetarna institucija eurozone podigla je u srpnju ključne kamatne stope za pola postotnog boda kako bi zakočila snažan rast cijena, potaknut poskupljenjem energenata i hrane.

PROČITAJTE JOŠ

“U srpnju odlučili smo podići kamatne stope za 50 baznih bodova jer su nas brinule prognoze inflacije. No, ta zabrinutost iz srpnja nije jenjala… mislim da se perspektiva nije bitno promijenila”, kazala je dužnosnica ECB-a u razgovoru za Reuters.

Taj potez nije bio dovoljan da promijeni izglede za inflaciju”, naglasila je Schnabel.

Inflacija je u srpnju dosegnula 8,9 posto i više je nego četiri puta veća od ECB-ovih ciljanih dva posto, a mogla bi i dodatno ojačati unatoč tome što rast troškova energije smanjuje kupovnu moć građana i usporava rast.

“Ne bih isključila mogućnost daljnjeg jačanja inflacije u kratkoročnoj perspektivi. Vjerojatno ćemo živjeti s inflatornim pritiscima dulje vrijeme, oni neće tako brzo jenjati. Trebat će vremena da se inflacija vrati na dva posto”, rekla je Schnabel.

U nadolazećim godinama inflacija bi trebala snažno usporiti ali Schnabel je primijetila da su ECB-ove projekcije u proteklim kvartalima bile pogrešne, pa bi podaci o stvarnom rastu cijena po njoj trebali igrati značajniju ulogu u kreiranju monetarne politike.

Slaže se ujedno s procjenama da bi eurozona mogla kliznuti u recesiju.

“Postoje snažne naznake da će rast usporiti i ne bih isključila mogućnost ulaska u tehničku recesiju, osobito ako opskrba energijom iz Rusije bude dodatno smanjena”, rekla je Schnabel.

“Pojačani su rizici koji bi mogli zakočiti gospodarski rast, zbog novih šokova u opskrbi, koje je izazvala suša i nizak vodostaj u velikim rijekama. Čini se da je, među većim zemljama eurozone, najteže pogođena Njemačka”, kazala je.

Recesija bi ublažila cjenovne pritiske, ali sama po sebi ne bi bila dovoljna da se inflacija vrati na ciljanu razinu, upozorava.

Istina je da eurozoni prijeti recesija, ali niz signala upućuje istodobno na zaključak da očekivanja inflacije možda izmiču kontroli, sumira Schnabel dilemu u kojoj se našao ECB, suočen s izborom između obuzdavanja inflacije i podupiranja gospodarstva.

Čak i ako uđemo u recesiju, malo je vjerojatno da će se inflatorni pritisci smanjiti sami od sebe, dodaje dužnosnica ECB-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.