Ekonomist Vuković: Građani Hrvatske od Vladinog plana oporavka neće dobiti ništa

Biznis 12. tra 202109:05 > 10:421 komentar
N1

Ekonomist Vuk Vuković, član ekonomskog savjeta udruge Glas poduzetnika (UGP), u Novom danu analizirao je vladin plan oporavka.

Vladin plan oporavka pada na dvije ključne činjenice – ne vide kako će se postići održivi ekonomski rast, a osim toga, hrpa projekata završit će u javnom sektoru, tek dio u privatnom, rekao je. “Cijeli dokument nije ni objavljen, postoji samo sažetak od osamdesetak stranica i kad gledate te projekte, to nisu reforme, to su mjere koje se mogu financirati i iz tekuće proračunske potrošnje. Projekte su samo prepisali iz prijašnjih i da nije bilo covid krize, financirali bi ih iz svojih proračuna”, govori Vuk Vuković.

VEZANE VIJESTI

Ističe da je poanta procesa oporavka da se on što prije pokrene, da se što prije pokrene ekonomski rast, a to se može uz reforme, poput primjerice reforme pravosuđa, a ne projektima koji su stajali na lageru. “Iz ovog plana nećemo postići gospodarski rast jer s financiraju projekti koji nemaju ili imaju malu dodatnu vrijednost”, kaže.

“Nema nikakvog mehanizma da se spriječi korupcija u javnoj nabavi”

“Predstavnici Vlade rekli su da će preko 90 posto tog novca završiti u privatnom sektoru, što i jest istina, međutim, hrpa javnih nabava u Hrvatskoj je korumpirana, sklona dodjeljivanju poslova politički. I nema nikakvog mehanizma da se spriječi korupcija u javnoj nabavi. Poanta kritike je da se stvari poboljšaju”, ispričao je Vuković i dodao:

“Oni naprosto žive u paralelnom svemiru i vole se hvaliti uspjesima Infobipa i Rimca, koji nema veze s Vladom.”

Na pitanje koji je benefit za građane plana za oporavak, kaže da je to i pitanje i sam postavio, dodavši da su u drugim zemljama građani stavljeni kao prioritet. “U Hrvatskoj građani od ovog plana neće dobiti ništa, pravi privatni sektor dobit će oko sedam posto”, navodi.

Kaže da bi građevina trebala profitirati, no pitanje je na koji način će se ti poslovi dodjeljivati. “Dosta novaca ići će prema domaćim javnim firmama”, dodao je.

UGP je, kaže, predložio čitav niz mjera, primjerice, da više ide privatnim firmama i građanima pa do transparentnije podjele. “Odgovor predsjednika Vlade je da to nije u skladu sa smjernicama”, kaže, s čim se oni ne slažu jer, pojašnjava potom, kao članica možemo pregovarati i prilagoditi se sa svojim specifičnostima. “Oni su od specifičnosti ugradili samo obnovu od potresa”, rekao je ekonomist Vuković.

“Imamo isti scenarij kao i za vrijeme prošle krize – stagnaciju, a ne oporavak”

Kaže da će BDP nešto rasti, ali neće biti značajni input rastu koji smo očekivali. Najviše ga brine što imamo isti scenarij kao i za vrijeme prošle krize, od 2009. na dalje, kada smo iz godine u godinu imali stagnaciju, a ne oporavak.

Upitan je li tzv. helikopterski novac dobar za ekonomiju, poput najavljenih covid-dodataka za umirovljenike, rekao je da je u Hrvatskoj malo drugačije nego u, primjerice, SAD-u, ali “ako ide prema umirovljenicima, imalo bi podstrek za potrošnju, ali je pitanje kako će se to odraziti na javne financije”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar