Ekonomski analitičar o najavi smanjivanja PDV-a: “Tržišna fatamorgana”

Ekonomija 10. svi 202416:58 0 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

U petak je Jutarnji list objavio tekst u kojemu piše o mogućem smanjenju opće stope PDV-a s 25 na 20 posto. Iako zasad nema ikakve službene potvrde toga, ovaj dnevnik piše da je to "sasvim realna mogućnost".

Zaključak da se možda sprema smanjenje opće stope PDV-a naleze u podacima koje je ministar financija Marko Primorac objavio na portalu Porezne uprave kao Katalog poreznih rashoda.

“Prvi podaci spremni za objavu doista nam otkrivaju kako nije fama da bi ukidanjem pojedinih olakšica i oslobođenja svi skupa mogli doista plaćati nekoliko postotnih poena niži PDV”, piše Jutarnji list.

“Time se neće smanjiti cijene”

Ekonomski analitičar Petar Vušković reagirao je na tu mogućnost kazavši nam da se smanjivanjem PDV-a neće smanjiti cijene, odnosno inflacija.

“Zapravo je iskustvo pokazalo da takve viškove uslijed smanjivanja PDV-a zadržavaju trgovci. Izvrsno bi bilo kada bi građani mogli od trgovaca tražiti smanjivanje cijene, međutim u slobodno tržišnim uvjetima to je nemoguće. Čarobni štapić gdje bi potrošačke cijene smanjili za 5 posto ne postoji, premda odlično zvuči”, kazao je Vušković.

Priprema za uvođenje poreza na nekretnine?

Rekao je i da ne bi volio da smanjenje PDV-a bude priprema za uvođenje poreza na nekretnine.

“Ovo bi mogla biti tržišna fatamorgana. Ova mjera nije rezultat efikasnog gospodarenja novcem, nego nastojanje da se usklade stope PDV-a s onim koje se primjenjuju u EU. Do sada smo imali najvišu stopu PDV-a ne u EU, već u svijetu. Morate znati da kada ukinete neki porez, gotovo uvijek se takva mjera kompenzira nekim novim porezom. Rashodovna strana poreza se nije smanjila, zapravo se povećala za više od 2 milijarde eura. Jedini porez koji PDV može kompenzirati je porez na nekretnine. Dakle, građanima poručujem da se previše ne vesele. Poreze uvijek plaćaju isključivo oni, bilo kao vlasnici, kupci, zaposlenici, poduzetnici”, upozorava Vušković.

“Neka Vlada ukine akontacije poreza na dobit”

Točno je, kaže, da se smanjivanjem PDV-a povećava međunarodna konkurentnost gospodarstva i da postajemo zanimljivi investitorima zbog bolje porezne politike.

“Ali, ako želimo stvarno povećati konkurentnost na tržištu i pomoći poduzetnicima, neka Vlada ukine akontacije poreza na dobit. Bilo koje porezne korekcije jedino imaju smisao ako se ima gospodarski cilj. Do sada nisam vidio ozbiljan ekonomski program neke političke opcije, a bila je prilika sada kada su bili parlamentarni izbori”, ustvrdio je Vušković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!