Ekonomski analitičar o rastu potrošnje: “To je posljedica tržišne fatamorgane”

Ekonomija 01. srp 202406:37 0 komentara
skupe jagode na tržnici
Hrvoje Jelavic/PIXSELL/ilustracija

Rast hrvatskog gospodarstva je stabilan i određuje ga osobna potrošnja koja je u svobnju rasla već 14. mjesec zaredom. Ekonomski analitičar Petar Vušković kaže da pad cijena treba očekivati tek kada se zaustavi rast osobne potrošnje.

Podatak Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljen u petak, da je u svibnju potrošnja realno ojačala 0,6 posto u odnosu na travanj, a da je u odnosu na svibanj prošle godine porasla čak 8,4 posto ukazuje na stabilan rast domaćeg gospodarstva i u drugom ovogodišnjem tromjesečju.

Osim toga, potrošnja u maloprodaji u svibnju je, na godišnjoj razini, rasla već 14. mjesec zaredom.

“Potrošači se ne snalaze u prividu cijena”

Ekonomski analitičar Petar Vušković napominje da stabilan rast gospodarstva određuje rast osobne potrošnje te dodaje da kad se zaustavi rast osobne potrošnje, cijene će početi padati.

Vuškovića smo pitali što utječe na taj dugotrajni rast osobne potrošnje u Hrvatskoj.

“Na rast osobne potrošnje utječe psihologija nove valute, eura, rast plaća i mirovina te transmisijski novac iz EU fondova. Osobno mislim da nam cijene robe na policama u eurima i dalje zadaju dosta glavobolja. Nominalno djeluju kao da su 7,5 puta niže nego u vrijeme kada smo imali svoju valutu, premda to, naravno, nije točno. Potrošači se ne snalaze u tom prividu cijene i troše na prehrambene, ali i neprehrambene proizvode. To je tržišna fatamorgana koju trgovci vješto koriste”, ističe.

“S novcem iz EU-a dobili smo trojanskog konja”

Drugi razlog je, kaže, rast plaća i mirovina.

“Vlada je generirala osobnu potrošnju a pritom i inflaciju. Inflaciju su predstavljali kao grijeh, a dok su taj grijeh osuđivali, istodobno su ga i činili”, smatra.

Treći razlog je europski novac koji je alociran poduzetnicima.

“Iza takvog transmisijskog novca stoji direktna kupovina strojeva, vozila, uredske opreme… Sa zahvalnošću smo primili novac iz EU-a, a zapravo smo dobili trojanskog konja u vidu inflacije. Rast osobne potrošnje, odnosno rast BDP-a, ozbiljno nas pomiče naprijed na ljestvici ekonomskog razvoja pri čemu preskačemo neke europske zemlje koje su bile ispred nas. To je dobra strana rasta osobne potrošnje”, kaže Vušković.

“Rast potrošnje stvara inflaciju”

Loša strana tog rasta je, po njemu, u tome što stvara inflaciju.

“Samo vrsni ekonomisti znaju koliko smanjiti osobnu potrošnju smanjujući inflaciju, a pritom držati stope BDP-a višima. To je pitanje dobrih monetarnih politika koje smo, nažalost, izgubili prihvaćajući euro”, smatra ekonomski analitičar Vušković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!