Ekonomski analitičar: Ovo nije reforma, ostajemo primitivan porezni sustav

N1

Ekonomski analitičar i profesor Luka Brkić, u N1 studiju uživo osvrnuo se na poreznu reformu iz stručnog kuta te ponudio odgovore na brojna goruća pitanja.

Primjerice, ono koje se uporno postavlja jest radi li se uistinu o reformi ili predizbornom triku.

“Ne znam je li to trik, o tome neka sude politički analitičari i oporba. Po mom sudu, to nije porezna reforma, kao ni prethodnih pet krugova”, započeo je poprilično jasno Brkić pa nastavio:

“To tvrdim iz jednostavnog razloga što se stalno “igramo” porezom na dohodak, PDV u određenom obliku, prirez… i ostajemo u starim poreznim oblicima. Ne moderniziramo ga, zapravo najveći dio vučemo iz 19. stoljeća i Bismarckove republike, kao i socijalističke Hrvatske. Ostajemo relativno primitivan porezni sustav. Nemamo porez na imovinu, kvazi rente, na nasljeđivanje, ekstra dobit i sve ostalo što uređeni porezni sustavi imaju.”

Naveo je i da se konstantno vrtimo u krug te da se mijenjanje porezne stope ne može prikazivati kao reformu. Ali, ima li u ovom potezu koristi za građane?

“Naravno, izračuni pokazuju da će plaće rasti, no to je od poreznog obveznika do obveznika. U gruboj računici pokazuje se da to nisu neki značajni iskoraci u smislu povećanja plaća. Dodao bih, ni ne mogu biti. Fiskalna politika nije tu da bi se bavila pitanjem plaća u odnosu na poslodavce i radnike, to je pitanje drugih”, kazao je profesor.

Mirovinski sustav još je jedan potencijalni problem i mogao bi se narušiti ovom reformom.

“Potvrđeno je da će se oko 40 posto nadoplaćivati iz poreza, što znači da postojeća razina doprinosa ne pokriva toliko posto sadašnjih mirovina. A već u ovom trenutku mirovine nisu zadovoljavajuće pa ako postanu socijalna kategorija, nakon 40 odrađenih godina, tad nešto nije u redu sa sustavom. Znači, stanje je već sad neodrživo”, smatra Brkić pa pojašnjava:

“Samo ćemo već dosadašnji omjer malo poremetiti pa ćemo uplaćivati više u mirovinski sustav nego do sada. U tom smislu se može održati postojeća stabilnost, na ovako niskoj razini. Znači, neće ga ugroziti, ali takav sustav nije dobar na duži ili srednji rok jer temeljni omjeri nisu dosegnuti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.