Ericsson kupuje američku tvrtku za 6,2 milijardi dolara

Biznis 22. stu 202113:56
Izvor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson objavio je u ponedjeljak da je dogovorio kupnju američke tvrtke Vonage za komunikacije u oblaku za 6,2 milijarde dolara.

Vonage proizvodi sučelje za programiranje aplikacija (API) koje omogućuje “komunikaciju” softvera različitih proizvođača, a posluje u sektorima kao što su zdravstvo, financije, obrazovanje i transport.

Švedska tvrtka platit će za Vonage 21 dolar po dionici, što odgovara cijeni od 6,2 milijarde dolara.

Dogovor spada među najveće u povijesti Ericssona, a nadovezuje se na prošlogodišnju kupnju Cradlepointa za 1,1 milijardu dolara koji mu je osigurao pristup alatima za povezivanje uređaja na Internetu preko mobilne mreže 4G ili 5G.

“Vonage je komplementaran onome što smo do sada izgradili u poduzeću (…) I Cradlepoint je bio veliki korak u razvoju” Ericssona, rekao je glavni izvršni direktor Carl Mellander za Reuters.

Vonage je u 12-mjesečnom razdoblju do kraja rujna ostvario prihod od 1,4 milijarde dolara, uz maržu prilagođene dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA) od 14 posto i slobodni novčani tok od 109 milijuna dolara.

Imaju više od milijun registriranih programera i više od 120.000 poslovnih korisnika.

“Programeri stvaraju čaroliju, koristeći Vonage platformu za kreiranje aplikacija za razna poduzeća”, objasnio je Mellander.

Transakcija bi trebala biti zaključena u prvoj polovini 2022., pod uvjetom da dobije zeleno svjetlo dioničara i regulatora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar