Ericsson mora platiti 206 milijuna dolara kazne u SAD-u

Biznis 03. ožu 202315:29
REUTERS/Olof Swahnberg/File Photo

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson platit će kaznu od 206 milijuna dolara zato što nije u potpunosti ispoštovao dogovor s američkim tužiteljstvom o objavi informacija o aktivnostima u Iraku, Kini i Džibutiju.

Ericsson je s američkim ministarstvom pravosuđa postigao nagodbu i priznao krivnju u slučaju mogućih isplata militantnoj skupini Islamska država kroz poslovne aktivnosti u Iraku.

Ministarstvo pravosuđa u priopćenju navodi da tvrtka nije korektno izvijestila o svojim aktivnostima nakon što je 2019. sklopila sporazum o odgođenom kaznenom progonu (DPA) kako bi ishodila obustavu istrage o višegodišnjoj navodnoj korupciji u Kini, Vijetnamu i Džibutiju.

Prema DPA, ministarstvo je pristalo odgoditi kazneni progon na tri godine kompanija ako plati visoku kaznu, uspostavi “”rigorozne mehanizme unutarnje kontrole”, ispoštuje američke zakone i u potpunosti surađuje u svim istragama.

“Ericsson je prekršio DPA kršeći odredbe o suradnji i objavi podataka”, navodi se u priopćenju američkog ministarstva pravosuđa.

Sredinom siječnja Ericsson je objavio je da je rezervirao 2,3 milijarde švedskih kruna (220 milijuna dolara) za očekivanu kaznu u SAD-u zbog kršenja nagodbe iz 2019. godine.

Kompanija je već platila više od 520 milijuna dolara kazne i pristala je na trogodišnji regulatorni nadzor, naglasilo je u četvrtak ministarstvo pravosuđa, aludirajući na nagodbu iz 2019. godine.

Ericssonu je sada određen probni rok do lipnja 2024. i neovisni nadzor kroz razdoblje od 12 mjeseci, dodaje se u priopćenju ministarstva.

“Odluka je snažan podsjetnik na povijesni propust koji je doveo do sporazuma o odgođenog kaznenom progonu. Izvukli smo pouku iz toga i na važnom smo putu promjene naše kulture”, izjavio je izvršni direktor Ericssona Borje Ekholm.

Ericsson je prošle godine objavio da je internom istragom u 2019. utvrdio isplate kojima je cilj bio zaobići iračku carinsku upravu u razdoblju u kojem su neke rute kontrolirale militantne organizacije, uključujući Islamsku državu.

Interna istraga nije, međutim, pokazala da je tvrtka izvršila ili da je odgovorna za ikakve isplate ijednoj terorističkoj organizaciji, poručili su iz Ericssona.

Naglasili su da nastavljaju s istragom ” u punoj suradnji s američkim ministarstvom pravosuđa i Komisijom za vrijednosne papire i burze (SEC)”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.