Ericsson očekuje dvostruko više pretplata na 5G usluge u ovoj godini

Biznis 17. lip 202112:36
Izvor: N1

Švedski proizvođač opreme za mobilne mreže Ericsson očekuje dvostruko više pretplata na usluge u mobilnim mrežama nove generacije u svijetu u ovoj godini, a među regionalnim tržištima izdvaja sjeveroistočnu Aziju.

Ove bi godine broj pretplata na usluge 5G trebale poskočiti na 580 milijuna, s prošlogodišnjih 220 milijuna, objavila je švedska kompanija u srijedu u izvješću o mobilnosti, koje objavljuje dva puta godišnje.

Do 2026. pretplate bi trebale premašiti 3,5 milijardi, prognozirali su.

Najviše bi pretplata ove godine trebala bilježiti sjeveroistočna Azija, uključujući Kinu, a slijedi Sjeverna Amerika.

Kina je brzo reagirala, stavivši operaterima na raspolaganje radijske frekvencije, što je ubrzalo uvođenje 5G usluga prošle i ove godine, no i druge regije hvataju korak, rekao je šef Ericssonovog odjela za mreže Fredrik Jejdling.

U 2026. Sjeverna Amerika trebala bi preteći sjeveroistočnu Aziju i zauzeti prvo mjesto s 84 posto udjela 5G pretplata u ukupnom broju pretplata na mobilne usluge, procjenjuju u švedskoj kompaniji.

Drugo bi mjesto u 2026. trebale zauzeti zemlje Perzijskog zaljeva s udjelom 5G pretplata od 73 posto, a zapadna Europa zauzet će treće mjesto sa 69 posto, procjenjuju u Ericssonu.

U srednjoj i istočnoj Europi tehnologija 4G dominirat će i u 2026. godini, a udio 5G pretplata trebao bi iznositi 33 posto.

Na kraju 2020. u svijetu je zabilježeno šest milijardi pretplata na mobilne usluge putem pametnih telefona, a u 2026. njihov će broj narasti na 7,7 milijardi, s udjelom u ukupnim pretplatama na mobilne uređaje od 88 posto, prognozirao je Ericsson.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar