EU donio odluku o Facebooku i Instagramu: Ovakvi oglasi od sada će biti zabranjeni

Ekonomija 02. stu 202316:32 1 komentar
društvene mreže, Instagram, YouTube, Facebook, Twitter
Unsplash/Ilustracija

Europski regulator trajno je zabranio bihevioralno oglašavanje na Facebooku i Instagramu, nadovezavši se na odluku Norveške, što znači da će praksa biti zabranjena u svim zemljama EU-a i Europskog gospodarskog prostora (EEA).

Europski odbor za zaštitu podataka (EDPB) naložio je regulatoru za zaštitu podataka u Irskoj gdje se nalazi europsko sjedište Mete da u roku od dva tjedna kompaniji trajno zabrani bihevioralno oglašavanje, navodi EDPB u izjavi za Reuters.

“EDPB je 27. listopada donio hitnu obvezujuću odluku o zabrani obrade osobnih podataka za bihevioralno oglašavanje na pravnim osnovama ugovora i legitimnog interesa u cijelom Europskom gospodarskom prostoru”, navodi se.

Kompanije se u takvom oglašavanju oslanjaju na podatke o sklonostima korisnika kako bi im ciljano promovirale proizvode i usluge. Meta se suprotstavila pokušajima da se takva praksa suzbije, napominje Reuters.

Ako prekrši zabranu, prijeti joj kazna u visini do četiri posto globalnog prometa, rekao je norveški regulator podataka.

Privola na obradu podataka

Meta je u srijedu podsjetila da korisnicima u EU-u i EEA-u planira ponuditi priliku za privolu na obradu podataka i te da će u studenom ponuditi model pretplate kako bi ispoštovala zahtjeve regulatora.

“Članovi EDPB-a već tjednima znaju za taj plan i već smo s njima razgovarali kako bismo došli do zadovoljavajućeg ishoda za sve strane”, rekao je glasnogovornik tvrtke.

“Aktualni razvoj događaja neopravdano zanemaruje taj temeljiti i i robusni regulatorni proces”, dodao je.

Od početka kolovoza Meti u Norveškoj prijeti kazna od milijun kruna (84.380 eura) dnevno ako se ogriješi o privatnost korisnika upotrebom njihovih podataka, poput lokacije ili preglednog sadržaja, za oglašavanje, što je uobičajeni poslovni model tehnoloških divova.

Iznos vrijedi do petka i mogao bi ubuduće biti puno veći, prema voditelju međunarodnog odjela Datatilsyneta Tobiasu Judinu.

“Budući da zabrana sada biti trajna, njezino nepoštivanje na razini EU/EEA predstavljalo bi samo po sebi kršenje GDPR-a, što se kažnjava iznosom u visini do četiri posto globalnog prometa”, rekao je Judin za Reuters.

EU regulira pravo na privatnost Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR). Norveška nije članica EU, ali je dio jedinstvenog europskog tržišta.

Odluka obuhvaća oko 250 milijuna korisnika Facebooka i Instagrama u Europi, objavio je Datatilsynet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok. 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare