EU zabranila uvoz ruske nafte. Štern: “To neće imati dobre posljedice za nas”

Biznis 31. svi 202218:32 > 21:261 komentar
Izvor: Dusko Jaramaz/PIXSELL/ilustracija

Energetski stručnjak Davor Štern u Dnevniku N1 televizije je komentirao odluku Europske unije (EU) o zabrani uvoza ruske nafte. Podsjetimo, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je da su čelnici država članica postigli dogovor o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima.

“Ne vidim to kao neku pobjedu jer će stradati ekonomija zemalja koje su donijele tu odluku. Meni je to potpuno nesuvisla odluka, uvijek bih protiv toga. Međutim, politika je jedno, struka je drugo, gospodarstvo treće, a život ljudi ono što je najvažnije”, rekao je.

VEZANA VIJEST

Štern je komentirao i kakve su moguće posljedice takve odluke. “Porast će cijene derivata, doći će do veće inflacije, ekonomija će posustati još više i bojim se da ta odluka neće donijeti dobre posljedice za Hrvatsku, kao ni za druge zemlje EU.”

Štern isitče da i ruski građani plaćaju posljedice te da ruska ekonomija nije u dobrom stanju.

“Ne mogu nadomjestiti silne milijarde koje neće dobiti. I dalje prodaju plin i nagftu po diskontnim cijenama. Vučić se hvali da je dobio plin jeftinije 10 puta. To bih volio vidjeti, ali to nećemo nikad saznati”, istaknuo je Štern.

N1

“Nisam jalan što Mađari dobivaju jeftinu naftu, ali…”

Osvrnuo se i na mađarskog premijera Vikotra Orbana za kojeg kaže da “cijelo vrijeme prkosi Uniji”.

VEZANA VIJEST

“Uspijeva u tome što radi, možda ima neki čarobni štapić ili zna o Uniji nešto što nitko drugi ne zna. Nisam jalan što Mađari dobivaju jeftinu naftu, ali mi se postavlja pitanje zašto ne i mi?”, navodi stručnjak.

Kaže da odluka o zabrani uvoza ruske nafte nije došla preko noći. “Predugo se o tome govorilo, to nije došlo naglo. Prema tome, sigurno već postoji cijeli sustav koji će se baviti pretovarom ruske nafte i uvozom ruske nafte pod drugim oblikom i morskim putem.”

Komentirao je i kakav utjecaj ta odluka može imati na hrvatske potrošače i cijene goriva u Hrvatskoj.

“Nema granice. Nema granice ni za struju ni za plin ni za naftu. Stvorili smo situaciju gdje je Europa u časnoj želji da pomogne Ukrajini dovela sebe u poziciju gdje neće popustiti. Međutim, rezultati se vide, inflacija u Europi raste i brzo će doći u razvijenijim zemljama dvoznamenkaste cifre. Bojim se da će to imati dugotrajne posljedice za europsku ekonomiju”, istaknuo je Štern.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar