Europska središnja banka: Tvrtke u EU iz pandemije će izaći učinkovitije

Biznis 04. sij 202117:19
Prerada grožđa u Španjolskoj
Izvor: JAIME REINA / AFP

Kompanije u eurozoni očekuju da će iz pandemije koronavirusa izaći učinkovitije zahvaljujući većem korištenju digitalnih tehnologija i radu na daljinu, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje Europske središnje banke (ECB).

Epidemija covida-19 izazvala je najveći pad gospodarstva u proteklih 100 godina, no u duljem bi roku mogla pokazati da u svakom zlu ima nečeg dobrog budući da je tvrtke prisilila da moderniziraju poslovanje i postanu prilagodljivije.

ECB je proveo ispitivanje među 72 tvrtke iz industrijskog i uslužnog sektora o dugoročnom utjecaju pandemije na njihovo poslovanje i poslovno okruženje.

Istraživanje je pokazalo da tvrtke očekuju da će i rad od kuće, virtualni sastanci i pojačana digitalizacija, ali i smanjena potražnja ostati dio njihove svakodnevice i nakon pandemije.

“Čini se da to u velikoj mjeri odražava stajalište da će određene promjene u životnim i radnim navikama, koje je donijela pandemija, pogotovo intenzivnije poslovanje putem interneta i veća online potrošnja i posljedično manji broj putovanja biti trajne”, komentira ECB rezultate.

Tvrtke smatraju i da će te promjene donijeti veću produktivost i manji broj zaposlenih, pokazalo je istraživanje.

“Čini se da to pokazuje kako su kompanije naučile sačuvati proizvodnju unatoč ograničenjima u raspoloživosti radnika zbog mjera održavanja fizičkog razmaka i prepoznavanje povezanog poboljšanja učinkovitosti”, navodi ECB.

Više od tri četvrtine ispitanika u anketi ECB-a izjavilo je da će njihovo poslovanje nakon pandemije biti učinkovitije i otpornije

Neke su pak zamisli s početka epidemije odbačene, poput očekivanja da će tvrtke internalizirati ili lokalizirati dio svog lanca opskrbe, pokazalo je ECB-ovo ispitivanje.

Nekoliko zemalja eurozone, uključujući Njemačku, sprema se ovog mjeseca produljiti lockdown kako bi zauzdale kontinuirano veliki rast broja novozaraženih, napominje Reuters.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar