Ezgeta: Nije samo pitanje koliko će poskupjeti plin, nego hoće li ga uopće biti

Biznis 11. sij 202218:09 > 19:571 komentar

O distribuciji i rastu cijena plina u Newsroomu je govorio Srećko Ezgeta, predsjednik Udruženja opskrbljivača i distributera plinom pri HGK.

Pojasnio je da su u čitavoj priči opskrbljivači oni koji se bave trgovinom plina – on plin kupuje i prodaje ga kupcima. “Oni su trgovac koji u cijelom tom lancu mora podmiriti račune, prikupiti novac od oko 680.000 kupaca koliko ih u Hrvatskoj ima, iz tog novca mora podmiriti plin svom dobavljaču, skladište, maržu…”, naveo je.

N1

“Građani smo EU-a i kao kupci možemo birati od koga ćemo kupiti plin, svaki kupac može birati opskrbljivača, ali zbog zaštite tržišta, države su regulirale posebnu djelatnost u kojem regulator određuje po unaprijed propisanoj metodologiji cijenu plina za kategoriju kupaca kućanstva”, kaže predsjednik Udruženja opskrbljivača i distributera plinom pri HGK.

“Cijena plina je zadnjih 4-6 mjeseci konstantno visoka i ne vidi se da će se ona spustiti. Počela je rasti prošle godine negdje u petom mjesecu. Već smo na pragu ugovaranja novog razdoblja pri čemu će opskrpljivači morati kupiti plin na tržištu po tržišnoj cijeni, a morat će ga prodavati po toj metodologiji po cijeni koja će njima biti gubitak – 35 eura, a za kupce (kućanstva) će biti katastrofalna, za njih to znači ogromno povećanje cijene.

VEZANE VIJESTI

Ali tu nije kraj priče. Upravo to povećanje koje muči kupce može dovesti da toga da opskrbljivač neće imati odakle nadoknaditi ovih 35-36 eura koji će mu faliti po svakom megavat satu i to će ga dovesti do stečaja. Postavlja se pitanje je li ugrožena i sigurnost opskrbe”, pojasnio je.

Ključno pitanje: ‘Hoće li plina uopće biti?’

Hoće li plina uopće biti je ključno pitanje, istaknuo je. “Obično se bavimo pitanjem koliko košta plin za kućanstva, no postavlja se pitanje na koji način će sustav funkcionirati. Dopisom smo upozorili jednog regulatora na taj problem. Imamo negdje 35 registriranih opskrbljivača, a javnu opskrbu obalja njih 14. Već sada su pojedini opskrbljivači u problemu, jedan još od 1.1. i najavljuje da će se morati povući iz posla, s područja Ivanić Grada”, rekao je.

Za građane ne znači da će u ovom trenutku ostati bez plina, kaže Ezgeta. “Njegovo mjesto će preuzeti zajamčeni opskrbljivač – Termoplin Varaždin, koji mora nastaviti opskrbljivati pod istim uvjetima, pa i gorim. Bojimo se da će taj opskrbljivač doći u isti problem i neće to moći dugo raditi.”

Istaknuo je da u trenutnim uvjetima mali opskrpljivači neće dugo izdržati. “Ovo stanje na tržištu je nešto što se nije dogodilo u povijesti”, rekao je. Cijena plina skočila je s 20 na 80 eura.

Njihov prijedlog je da se vratimo na sustav koji smo imali do prošle godine – da se preko velikog opskrbljivača, HEP- a, pokuša održati sustav.

Pojednostavljeno, HEP je dovoljno velik da može izdržati period od dvije godine u kojem bi se cijena mogla vratiti u normalu, dok mali regionalni opskrbčljivači nemaju tu snagu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar