Fižulić: Embargo na naftu je puno bolniji za Rusiju nego za EU

Ekonomija 20. tra 202209:02 > 09:08 1 komentar
goranko fižulić
N1

Gost Novog dana bio je bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić. Komentirao je utjecaj ekonomskih sankcija koje je Zapad uveo Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da sankcije ne djeluju na Rusiju.

“Naravno da to nije istina. Što će više vremena proći, a Rusija će biti pod sankcijama, to će se među ruskim građanima više osjetiti. Primjerice, sankcije na ugljen – malo je ispod radara prošlo da se primjenjuje tek od 1. kolovoza. Dakle, još nisu ni u primjeni”, kazao je.

VEZANA VIJEST

Fižulić navodi da se sankcije koje su dosad provedene odnose na one stvari koje Rusija izvozi putem dugoročnih ugovora. Dodaje da je potrebno neko vrijeme da i jedna i druga strana osjete utjecaj sankcija.

“Ako EU kupuje polovinu nafte koju Rusija izvozi, ako je EU prošle godine kupila 48 milijardi eura vrijednu naftu, 22 milijarde eura vrijedne naftne derivate, 18 milijardi vrijednog plina, 4 milijarde eura vrijednog ugljena – 92 milijarde eura izvoza iz Rusije ide u EU. Ako EU kaže da to više neće kupovati, ne treba biti ekonomski potkovan da se razumije da je Rusija u velikom problemu”, objasnio je Fižulić.

“Da će se uvesti embargo na naftu je više nego sigurno”

Naglašava da utjecaj sankcija ovisi i o tome na što se točno uvode sankcije. Uvjeren je da će EU uvesti embargo na rusku naftu.

VEZANA VIJEST

“Uvesti embargo na naftu je puno bolnije za Rusiju nego za EU jer EU ima mogućnost kupnje nafte na drugim tržištima i dobovljačima. Rusija neće tek tako moći nadoknaditi 2,2 milijuna barela nafte dnevno koje prodaje EU i sad to prodavati Kinezima ili Indijcima”, istaknuo je Fižulić.

“Da će se uvesti embargo na naftu je više nego sigurno, samo je pitanje u kojem roku i na koji način”, dodaje.

Navodi da će sankcije biti dugotrajne jer je “rat u Ukrajini nešto s čime ćemo morati živjeti vjerojatno i godinama, i s njegovim posljedicama”.

“Dok god je Putin na vlasti u Rusiji, nema izlazne strategije u postojećim odnosima”, poručio je Fižulić.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare