Glavni ekonomist HUP-a ističe: Po jednoj stvari smo rekorderi na razini Europske unije

Ekonomija 09. velj 202417:56 1 komentar

Glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić u Newsroomu je s Ankom Bilić Keserović razgovarao o gospodarskoj situaciji u zemlji.

Rast plaća

Stojić tvrdi da su u zadnje dvije godine plaće rasle brže u javnom sektoru, što je posebno slučaj u prošloj godini: “Prošle godine je rast bio čak preko 20%. Ono što slijedi u ovoj godini je daljnji nastavak bržeg rasta plaća u javnom sektoru. Tu vidimo prije svega da je u proračunu za ovu godinu masa plaća planirana na razini povećanja od čak 32%. Po tome je Hrvatska rekorder u Europskoj uniji. Kada bi se nastavilo s povećanjem mase plaća povrh tog broja, onda postoji rizik da se u 2025. protiv Hrvatske pokrene procedura prekomjernog deficita”, kazao je.

“Prema sadašnjim informacijama, na razini europodručja bi plaće trebale rasti oko 6%. Ako uzmete u ozbir da je ciljana inflacija 2%, a produktivnost u Europi raste oko 1%, onda vam je ovih 2+1 što daje 3 daleko ispod 6%. Snažni rast plaća iznad zbroja rasta produktivnosti i ciljane inflacije je inflatoran”, objasnio je Stojić.

Također je upozorio na to da se pored faktora snažnog rasta plaća, na globalnoj sceni javljaju i novi rizici po pitanju napetosti u dobavnim lancima, zbog čega opet može doći do rasta cijena energenata i roba.

Inflacija – projekcije

Stojić prognozira stopu inflacije od oko 4% ove godine: “To je i dalje iznad prosjeka europodručja, a tako će biti i u narednih nekoliko godina. Cijene usluga su nam oko 30% niže u odnosu na prosjek europodručja i one će sada zbog raznoraznih razloga poput brisanja granica, mobilnosti tržišta rada i turizma ubrzanije konvergirati prema prosjeku. Imat ćemo relativno veći pritisak na rast cijena usluga”, smatra.

“Isto tako smo zemlja koja u nizu sektora ima 2 do 2.5 puta niže nominalne plaće. Vjerojatno kako ćemo ubrzavati rast produktivnosti, imat ćemo i brži rast plaća u budućnosti, a onda će i inflacija biti relativno snažnija zbog relativno bržeg rasta u Hrvatskoj u odnosu na prostor europodručja”, dodao je.

BDP

“Očekujemo stopu rasta BDP-a od 2.5%, s tim da vidimo da će ove godine glavni faktor biti domaća potražnja. Ona će čak i nešto ubrzati rast. I u ovoj godini ćemo imati otprilike realni rast plaća oko 6% i po tome smo šampioni na razini Europske unije. 6% lani i 6% u ovoj godini. Rijetko kad smo imali tako uzastopuni realni rast plaća. Imat ćemo i 1.5% do 2% rast zaposlenosti, a vidimo i s krajem prošle godine da je kreditiranje stanovništva i dalje snažno. Nominalno je na kraju godine bilo preko 10%, što ide u prilog kupovnoj moći”, kazao je dodajući: “Sve to pridonosi pozitivnom efektu blagostanja i potiče osobnu potrošnju. Ove godine vidimo i ubrzanje rasta investicija, ali više onih iz javnog sektora.”

Hrvoje Stojić

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare