Godišnja inflacija ubrzala u kolovozu u 26 zemalja EU-a, uključujući Hrvatsku

Biznis 17. ruj 202115:39
novac, novčanice, euri, euro, inflacija
Izvor: Unsplash / Illustracija

Godišnja inflacija u EU ubrzala je u kolovozu, u okruženju daljnjeg rasta cijena energenata, u 26 zemalja članica, uključujući Hrvatsku gdje se kreće oko europskog prosjeka, pokazalo je u petak izvješće Eurostata.

Godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) porasla je u kolovozu na razini EU-a na 3,2 posto, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

U srpnju je iznosila 2,5 posto.

U prošlogodišnjem kolovozu, potrošačke su cijene u usporedbi s istim razdobljem godine ranije bile više za 0,4 posto.

Rast cijena znatnije je ubrzao u prošlom mjesecu i u eurozoni, dosegnuvši tri posto, najvišu razinu od studenoga 2011. godine, u skladu s procjenom statističkog ureda Eurostata, objavljenom krajem prošlog mjeseca.

U srpnju su u usporedbi s istim razdobljem prošle godine cijene bile porasle za 2,2 posto, dok su u kolovozu 2020. bile niže za 0,2 posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije.

Najveći su udio u godišnjoj stopi inflacije u zoni primjene zajedničke valute u kolovozu ponovno imale cijene energenata, od 1,44 postotna boda, očitujući 15,4-postotno poskupljenje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Slijede cijene industrijskih dobara, s doprinosom od 0,65 postotnih bodova, te cijene hrane, alkohola, duhana i duhanskih proizvoda, s 0,43 postotna boda, a isti udio imale su i cijene usluga.

Hrvatska u društvu Češke, Irske i Austrije

Među zemljama EU-a najsnažnije su u kolovozu prema istom mjesecu prošle godine porasle potrošačke cijene u Estoniji, Litvi i Poljskoj, za pet posto.

U Hrvatskoj je godišnja inflacija mjerena HICP-om u kolovozu iznosila 3,1 posto, što predstavlja najsnažniji rast potrošačkih cijena od njezina ulaska u EU.

Istu godišnju inflaciju imala je u kolovozu i Češka, a blizu su i Irska, sa stopom inflacije od tri posto, Austrija, s 3,2 posto, te Španjolska, Cipar i Slovačka, gdje je iznosila 3,3 posto.

U srpnju je godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj iznosila 2,7 posto, dok su u prošlogodišnjem kolovozu potrošačke cijene bile pale za 0,4 posto.

Najskromniji rast cijena među zemljama EU-a u kolovozu je ponovno bilježila Malta, od 0,4 posto, a slijede Grčka i Portugal, s rastom cijena od 1,2 odnosno 1,3 posto.

Godišnja stopa inflacije porasla je u 26 zemalja EU-a dok je ostala nepromijenjena samo u Finskoj, na 1,8 posto, navodi se u izvješću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar