Hanfa: Odobren prospekt Ine za izdanje obveznica vrijednih do 2 milijarde kuna

Biznis 10. stu 202116:48
N1

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u srijedu je odobrilo Ini pojednostavljeni jedinstveni prospekt u vezi s javnom ponudom i uvrštenjem obveznica na uređeno tržište, ukupnog nominalnog iznosa do najviše 2 milijarde kuna, čije se izdanje planira tijekom zadnjeg kvartala.

Obveznice će biti denominacije milijun kuna, s fiksnom godišnjom kamatnom stopom i jednokratnim dospijećem glavnice nakon pet godina, a isplata kamata bit će polugodišnja. Kako se dalje navodi, obveznice će moći upisati i uplatiti samo kvalificirani ulagatelji, prema definiciji iz Zakona o tržištu kapitala.

Uvjete javne ponude tih obveznica, uključujući i vremenski raspored, odredit će Ina te ih objaviti u javnom pozivu na upis obveznica. Prinos, kamatna stopa, cijena izdanja i količina obveznica bit će naknadno utvrđeni i objavljeni nakon provedene javne ponude. Ina se obvezala i da će podnijeti zahtjev za uvrštenje obveznica na Službeno tržište Zagrebačke burze.

Neto prihod od izdanja tih obveznica Ina će koristiti za financiranje općih korporativnih potreba Ine i Ina Grupe, uključujući ali ne ograničavajući se na financiranje postojećih obveza, potencijalnih akvizicija, financiranje investicija u opremu i postrojenja te financiranje obrtnog kapitala, kaže se u priopćenju Hanfe.

Triglav osiguranju d.o.o. naloženo otklanjanje nepravilnosti

Upravno vijeće Hanfe izdalo je i rješenje kojim se Triglav osiguranju d.o.o, ekskluzivnom distributeru životnih osiguranja društva Triglav osiguranja d.d., nalaže otklanjanja nezakonitosti i nepravilnosti.

Hanfa je naime u nadzoru utvrdila nezakonitosti odnosno nepravilnosti koje se odnose na dugogodišnje kontinuirano izlaganje riziku likvidnosti, kao i kontinuirano ostvarivanje gubitaka iznad visine temeljnog kapitala, zatim neusklađenosti internih akata i same organizacije procesa distribucije osiguranja te nezakonito postupanje prilikom provođenja testova prikladnosti u vezi s prodajom investicijsko osigurateljnih proizvoda u kojoj se ne pruža savjetovanje.

Hanfa je tom društvu naložila detaljno propisati i primjenjivati sveobuhvatan postupak redovitog praćenja i upravljanja rizikom likvidnosti te upravljanja adekvatnošću kapitala, kao i u potpunosti uskladiti i primjenjivati odredbe internih akata koji se odnose na proces distribucije u osiguranju te u odnosu na proces predugovornog informiranja, odnosno provođenje testova prikladnosti, a u vezi s prodajom investicijsko osigurateljnih proizvoda u kojoj se ne pruža savjetovanje, bez odgode unaprijediti postupak predugovornog informiranja stranaka odnosno provođenja testova prikladnosti u skladu sa zakonskim propisima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (0)

Prikaži sve komentare