HGK: Burilović, Oreščanin i Lovrović kandidati za predsjednika komore

Biznis 01. lis 202116:24
Hrvatska gospodarska komora, HGK
Izvor: Marko Lukunic / PIXSELL

U izbor za predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) ušli su Luka Burilović, Dražen Oreščanin i Marin Lovrović, a postupak izbora bit će završen 4. listopada, izvijestili su u petak iz HGK.

Odluka o kandidatima donesena je nakon završenog javnog poziva za predsjednika/predsjednicu Hrvatske gospodarske komore, a tijekom kojega su pristigle tri prijave.

Nakon provedenog postupka provjere valjanosti kandidatura i programa, kandidati za čelno mjesto HGK svoje će programe predstaviti i na izbornoj Skupštini u ponedjeljak, 4. listopada, na kojoj će se ujedno i završiti izbor predsjednika HGK za četverogodišnje mandatno razdoblje, zaključuje se u priopćenju.

Podsjetimo, Upravni odbor HGK objavio je 21. rujna javni poziv za izbor predsjednika HGK za četverogodišnje mandatno razdoblje. Natječaj je bio otvoren sedam dana.

Prema javnom pozivu, za predsjednika HGK može biti izabrana osoba koja je ugledni gospodarstvenik ili gospodarski stručnjak u području gospodarstva.

Uz to mora ispunjavati i nekoliko dodatnih uvjeta, među kojima su završen integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij, odnosno imati visoku stručnu spremu, kao i najmanje deset godina radnog staža te najmanje deset godina uspješnog rada na višim izvršnim ili strateškim upravljačkim pozicijama u gospodarstvu.

Uvjet za novog predsjednika HGK je i aktivno znanje engleskog jezika, a kandidirati se može osoba koja nije kazneno osuđivana za kaznena djela protiv gospodarstva i protiv koje se ne vodi kazneni postupak.

Kandidat za funkciju predsjednika HGK u prijavi je trebao navesti i javlja li se kao volonter ili profesionalac.

Uz prijavu, kandidati su trebali dostaviti životopis, uz opis dosadašnjeg tijeka karijere, osobito zadnjih deset godina na višim izvršnim ili strateškim pozicijama.

Kandidati su u prijavi morali priložiti i prijedlog programa razvoja HGK za razdoblje 2022. – 2026. godine, pri čemu se u javnom pozivu napominje da je najduža duljina teksta pet stranica.

Trenutno je na čelu HGK Luka Burilović, koji je na tu funkciju izabran 3. ožujka 2014. godine, a čelno mjesto Komore preuzeo je 1. travnja iste godine.

Burilović je na nedavnoj Skupštini HGK najavio raspisivanje natječaja za predsjednika Komore te svoju kandidaturu. Na Skupštini Komore Burilović je podsjetio da je u saborskoj proceduri prijedlog novog zakona o HGK, koji bi u primjeni trebao biti od 1. siječnja 2022., koji među ostalim predviđa ukidanje plaćanja obvezne članarine za 96 posto članica, a što donosi niz promjena koje će Komora morati proći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar