HGK: IT industrija Hrvatske izvezla je 2019. milijardu eura i raste 15% godišnje

Biznis 16. velj 202111:32 0 komentara
N1

Predsjednik IT udruženja u HGK Goran Mrvoš i potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš predstavili su Analizu hrvatske IT industrije s naglaskom na cjelokupnu nacionalnu ekonomiju Hrvatske u trenutku kad se otvaraju velika sredstva iz EU-a za oporavak od pandemije.

Prvo je Radoš kazao da je, generalno gledano, IT industrija u Hrvatskoj perjanica razvoja. Naveo je da u tom sektoru raste izvoz, da je prosjek plaća za 50 posto viši od nacionalnog prosjeka, a konačno:

“IT industrija čini 2 posto BDP-a.”

Analiza je pokazala da je IT industrija Hrvatske koncentrirana u Zagrebu.

“Nije nas to posebno iznenadilo. Ipak je to povezano s razvijenosti hrvatskih regija”, pojasnio je Radoš, ali i dodao da postoje jako dobri regionalni primjeri, poput softver tvrtki iz Osijeka, a da će se novom strategijom ići za time da se vodi računa o regionalnoj ravnomjernijoj rasprostranjenosti.

“IT je imao 2019. godine izvoz oko milijardu eura”, istaknuo je, “izvoz IT-a rastao je 15 posto 2019., mislim da nemamo industriju s takvim rastom izvoza i da će za 2020. rezultat biti još bolji.”

Dalje je o rastu IT industrije ispred HGK govorio Mrvoš kao glavni čovjek IT udruženja:

“Želimo da IT ne raste linearno, nego da raste eksponencijalno i da time pridonese da naše društvo bude što naprednije.”

Potom se osvrnuo na pomoć iz EU-a za oporavak ekonomije Unije, u čemu vidi veliku priliku:

“Ovo što je sada na tapetu neposredno ispred nas jest da od sredstava stavljenih iz EU-a za oporavak, 20 posto ke predviđeno za digitalizaciju. Jako je važno da tih 20 posto bude na pravi način utilizirano kako bi hrvatsko društvo raslo, a time i IT tvrtke.”

Na pitanje novinara jesu li tvrtke u Hrvatskoj iskoristile priliku za reorganizaciju kad je već nastupio niz problema uslijed pandemije, Mrvoš je odgovorio da smatra da jesu. Jasno mu je, rekao je, da su pandemijom jako pogođene grane poput turizma, ugostiteljstva, ali je dodao i da vjeruje da IT, svojom sposobnosti da se brzo prilagodi novim uvjetima, može pokazati i ostatku društva kako da to učini brzo i kvalitetno. Novinare je na predstavljanju analize zanimalo zašto se u Hrvatskoj ne bi primjenjivala rješenja razvoja IT-a iz Rumunjske i Izraela.

“Kad sjednemo za stol, mislim da možemo doći do različitih opcija primjerenih za Hrvatsku. Ne možemo samo kopirati Rumunjsku ili Izrael”, komentirao je Mrvoš i dodao:

“IT može postati nova industrija koja će povući hrvatsko gospodarstvo.”

Novinare je zanimalo koliko bi tom sektoru pomoglo smanjenje poreza.

“Volio bih da porez bude na nuli, volio bih sto stvari, ali moramo razmišljati o tome da sustav bude održiv”, kazao je Mrvoš, istaknuvši da se dogovorom s nadležnim vlastima može postići dobro rješenje oko niza stvari koje bi jako koristile IT industriji u Hrvatskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.