HOK od Vlade traži mjere za obrtnike s nastadalih područja

Biznis 02. sij 202120:33
petrinja, potres
Ilustracija: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Hrvatska obrtnička komora u subotu je zatražila od Vlade RH hitno prihvaćanje mjera pomoći za obrtnike s područja nastradalih u potresu kako bi se omogućilo što brže pokretanje poslovanja.

Mnogim obrtnicima potres je onemogućio poslovanje, a za ponovni početak rada bit će nužna potpora države, istaknuli su iz Hrvatske obrtničke komore i Vladi RH uputili prijedloge mjera pomoći za obrtnike s područja pogođenih potresom te zatražili njihovo hitno usvajanje, kako bi se obrtnicima ublažile posljedice katastrofe na poslovanje, a cjelokupno gospodarstvo ponovno pokrenulo.

HOK je zatražio isplatu potpora za očuvanje radnih mjesta obrtnicima i njihovim radnicima u iznosu od 4.000 kuna, uključujući otpis pripadajućih doprinosa i poreza; novčanu naknadu za fiksne troškove (najam/zakup, energenti, režijski troškovi i sl.); oslobađanje davanja jedinicama lokalne samouprave (komunalna i vodna naknada, porez na potrošnju, naknada za korištenje javnih površina i prirez); moratorij na otplatu kredita i leasinga te obustavu svih ovrha.

Nadalje, u prijedlogu traže i automatsko omogućavanje obročne otplate na minimalno 36 rata svih zatečenih dugovanja na dan 31.12.2020. uz poček od barem šest mjeseci prema državnom proračunu, predložen je i program nepovratnih sredstava za obnovu poslovnih prostora i dugotrajne imovine te propisivanje odgode roka za predaju i nekažnjavanje u slučaju kašnjenja s predajom obrazaca, s obzirom na to da su stradali i knjigovodstveni servisi.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec rekao je da nakon uspostave primarne sigurnosti treba omogućiti što brže pokretanje poslovanja.

“Vlada RH žurno je reagirala po prioritetima, donoseći odluke nužne za spašavanje života i zdravlja ljudi. Nakon uspostave primarne sigurnosti, potrebno je učiniti sve kako bi se obrtnicima, ali i svim poduzetnicima s područja pogođenih potresom omogućilo što brže pokretanje poslovanja, jer bez njih u tim mjestima života neće biti. Oni sada trebaju našu pomoć kako bi svojim radom ponovno izgradili mjesta u kojima je normalan život moguć“, rekao je Ranogajec.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar