Hrvatska je druga najsiromašnija država EU, od nas je gora samo Bugarska

Biznis 22. lip 202119:04 > 19:064 komentara
Izvor: Eurostat

Eurostat je jučer objavio podatke o potrošnji po glavi stanovnika u 2020. godini koji pokazuju kako je Hrvatska na samome dnu u Europskoj uniji.

AIC mjeri vrijednost roba, usluga i dobara koje građani mogu kupiti ili dobiti za istu svotu novca.

Hrvatska je prema novim podacima potvrdila poziciju druge najsiromašnija zemlja EU, a od nas je i dalje gora samo Bugarska. Standard u Hrvatskoj je 56 posto slabiji nego u Njemačkoj.

Eurostatovi podaci, prikazani na karti, pokazuju da je devet zemalja članica po kriteriju materijalne dobrobiti kućanstava iznad prosjeka EU. Najbogatiji je Luksemburg koji je 31 posto iznad europskog prosjeka. Slijedi Njemačka s 23 posto. U grupi zemalja koje stvarnu individualnu potrošnju imaju od 5 do 20 posto iznad prosjeka EU su Austrija, Finska, Belgija, Nizozemska, Švedska i Francuska, prenosi Index.

Rumunjska nas je odavno prestigla

U toj skupini nije Rumunjska, ali je debelo ispred Hrvatske koju je prestigla 2015. godine. Te godine obje zemlje bile su na 58 posto prosjeka EU, a sada je, prema novim podacima koji obuhvaćaju 2020. godinu, Rumunjska na 79 posto prosjeka EU, a Hrvatska na 67 posto. Rumunjska je pretekla i Slovačku.

Na Cipru, u Italiji, Litvi i Irskoj razine su bile 10 posto ili manje od prosječnih, dok su Španjolska, Češka, Portugal, Malta, Poljska i Slovenija u zaostatku 11-20 posto. Rumunjska, Estonija i Grčka bile su 21-25 posto ispod prosjeka EU.

Pet zemalja je 25-33 posto ispod prosjeka, a to su Slovačka, Latvija, Mađarska, Hrvatska i Bugarska.

 

Komentari

Vaš komentar