Hrvatska tvrtka predstavila robotsku flotu za podzemno rudarenje

Biznis 04. tra 202216:19
Izvor: DOK-ING

Hrvatska kompanija DOK-ING predstavila je u ponedjeljak inovativnu električnu robotsku flotu daljinski upravljivih strojeva za podzemno rudarenje platine, tzv. Electric narrow reef equipment (NRE), jedinstvenu takvu flotu u svijetu.

Inovativni roboti, rečeno je tijekom prezentacije, predstavljaju tehnološki najnaprednije strojeve u rudarstvu i jedini u svijetu omogućavaju proizvodnju platine iz ultra niskih profila. Robotizacijom procesa strojevi povećaju sigurnost i podižu učinkovitost proizvodnje platine do 70 posto.

Osnivač i vlasnik DOK-ING-a Vjekoslav Majetić rekao je da je njegova tvrtka poznata po izvoznom programu, da je inozemstvo njihova interesna zona, pa će i novi strojevi najviše raditi u svjetskim rudnicima.

DOK-ING

Nije želio govoriti o cijeni strojeva, kazavši kako je ona relativno niska u odnosu na ono što strojevi pružaju. Siguran je da će DOK-ING  imati više narudžbi od svjetskih kupaca od onoga što mogu godišnje proizvesti. Majetić je kazao i da su s predstavljenim proizvodnim pogonom robotske flote za rudarenje u svjetskom vrhu brige za okoliš, budući da su strojevi u potpunosti na električni, odnosno baterijski pogon.

Voditelj Programa rudarstva u DOK-ING-u Luka Petro rekao je kako nova robotska flota smanjuje rizik za ljude ne izlažući ih opasnosti, te tako spašava ljudske živote. To je, naveo je, jedina flota u svijetu koja omogućuje mehanizaciju i eksploataciju iz ultra niskih proizvodnih panela koji su niži od 1,7 metra.

“Smanjenjem visine povećava se koncentracija rude, a mehanizacijom se povećava produktivnost i sigurnost radnika”, rekao je Petro, dodavši da je NRE oprema jedinstvena u nekoliko pogleda. Potpuno je električna te  je na taj način u rudnicima smanjena buka, smanjeni su ispušni plinovi te je smanjen ukupni ugljični otisak. Flota je, nadalje, daljinski upravljiva pa eliminira prisutnost ljudi u nesigurnim područjima – rudnicima. Isto tako, uz gusjenični i elektro pogon strojevi mogu raditi na nagibima od 22 stupnja, a što rudarskim kompanija omogućuje da proizvode iz sekcija rudnika koje su do sada bile nedohvatljive i ekonomski neisplative.

DOK-ING-ova NRE flota sastoji se, inače, od tri stroja koji zajedno upotpunjuju proces bušenja, čišćenja i sidrenja.

Krstičević: Danas ste lider u svijetu u razvoju i proizvodnji različitih zemaljskih besposadnih sustava

Izaslanik predsjednika Vlade i posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske za obranu Damir Krstičević naglasio je kako DOK-ING prati od njihovih početaka, te da se ta tvrtka razvila u svjetski respektabilnu kompaniju, poznatu po inovativnim rješenjima.

“U kratkom vremenu od lokalne hrvatske tvrtke postali ste prepoznata tvrtka na globalnom tržištu, a danas ste lider u svijetu u razvoju i proizvodnji različitih zemaljskih besposadnih sustava”, kazao je Krstičević, dodavši da se radi o tvrtki koja razvija inovativna rješenja primjenjiva kako u području obrane i sigurnosti,  tako i u civilstvu, a sve s ciljem da se sačuvaju ljudski životi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar