Imenovana šefica MMF-a: “Duboko sam zahvalna na povjerenju i podršci”

Ekonomija 13. tra 202408:16 2 komentara
OLIVIER DOULIERY / AFP, Ilustracija

Izvršni odbor MMF-a objavio je u petak da je ponovno imenovao Kristalinu Georgievu za drugi petogodišnji mandat na čelu te međunarodne financijske institucije.

To znači da će Georgieva, koja je bila jedini kandidat u utrci za čelno mjesto Međunarodnoga monetarnog fonda, ostati na dužnosti kad joj sadašnji mandat završi 30. rujna 2024. godine.

Vodi MMF od 2019.

Odluka je donesena konsenzusom, navodi MMF u priopćenju potvrđujući odluku odbora.

“Duboko sam zahvalna na povjerenju i podršci Izvršnog odbora Fonda, koji predstavlja naših 190 članica, i počašćena sam što mogu nastaviti voditi MMF kao izvršna direktorica”, rekla je Georgieva.

“Radujem se što ću nastaviti služiti našem članstvu, zajedno s visokoprofesionalnim i predanim osobljem MMF-a”, dodala je.

Georgieva, 70-godišnja Bugarka, vodi MMF od 2019.

Tijekom njezina mandata, MMF je pomogao zemljama koje su se suočile s financijskim poteškoćama tijekom pandemije koronavirusa i posljedicama izazvanim ruskom invazijom na Ukrajinu, posebice u Europi.

Prema kontroverznom, desetljećima starom sporazumu između Europe i Sjedinjenih Država, Međunarodni monetarni fond povijesno vodi Europljanin, a Svjetsku banku američki državljanin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare