Internetska deflacija: Naglo počele padati cijene elektronike, igračaka i odjeće

Ekonomija 09. kol 202216:45 > 10. kol 2022 08:34 0 komentara
Unsplash/ilustracija

Kupovina putem interneta do pojave pandemije dugo je bila otporna na inflaciju. Online cijene počele su rasti u lipnju 2020. godine i povećanje je trajalo sve do srpnja ove godine kada su pale jedan posto u odnosu na lani.

No, trebat će vremena prije nego što inflacija ponovo bude na normalnim razinama. Također, online cijene namirnica i dalje rastu, prema izvještaju koje je objavio Adobe, prenosi CNN.

vezana vijest

Inflacija je i dalje jako visoka u američkoj ekonomiji. Potrošačke cijene porasle su 9.1 posto u lipnju u odnosu na prošlu godinu, što je najveće povećanje u više od 40 godina.

Internetskoj deflaciji predvodio je pad cijena elektronike, područja gdje potrošači najviše troše, od 9.3 posto u odnosu na lani. Osim elektronike i cijene igračaka pale su za 8.2 posto u srpnju, najviše od 2019. godine, a pad cijena zabilježen je i kod odjeće.

Iako je krenula deflacija, izvještaj pokazuje da su online cijene krenule u krivom smjeru u nekoliko ključnih kategorija. Cijene namirnica na internetu porasle su 13.4 posto u lipnju u odnosu na lani što je novi rekord, a u svibnju su već dosegle rekordnu razinu od 11.7 posto.

Slično situacija je i s cijenama proizvoda za kućne ljubimce koje su skočile na 12.6 posto u godinu dana bilježeći tako rekord.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.