Isplati li se kupiti nekretninu u Njemačkoj?

Ekonomija 03. ožu 202409:16 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Prije nego što cijene nekretnina u Njemačkoj ponovno porastu 2025., cijene će vjerojatno ponovno pasti u 2024. godini. Prema mišljenju stručnjaka, cijene nekretnina u Njemačkoj ove će godine pasti manje nego što se ranije očekivalo.

Očekuje se kako će cijene pasti u prosjeku za 1,7 posto, tvrde stručnjaci.

U studenom se još očekivao pad od 2,8 posto. Usporedbe radi: prošle su godine cijene pale 8,7 posto.

Za 2025. sada se očekuje povećanje cijena od 3,0 posto. To je osjetno više od zadnje prognoze od 1,8 posto, prenosi Fenix Magazin.

Cijene su porasle za više od 24 posto

“Napeta situacija u građevinskom sektoru, s još uvijek visokim troškovima rada i materijala, vjerojatno će dovesti do manjka ponude, što će vjerojatno izvršiti pritisak na rast cijena”, kaže stručnjak.

Više kamatne stope kao odgovor na visoku inflaciju prekinule su gotovo desetogodišnji procvat nekretnina u najvećem europskom gospodarstvu, navode njemački mediji.

Tijekom pandemije koronavirusa cijene su porasle za više od 24 posto – i zato što su mnogi ljudi tražili veći stambeni prostor. Međutim, prosječne cijene kuća sada su pale za oko jedanaest posto od svog vrhunca u drugom kvartalu 2022.

Njemačko tržište nekretnina je u slabijem stanju od onog u mnogim drugim zemljama, uključujući SAD. Tamo su cijene kuća znatno više porasle tijekom pandemije i, nakon kratkog pada, ponovno počele rasti – unatoč sličnom naglom povećanju kamata.

Nekoliko njemačkih poduzetnika iz građevinskog sektora moralo je proglasiti bankrot, pogoršavajući problem ionako ograničene ponude pristupačnih stanova. Većina anketiranih analitičara očekuje da će pristupačni stanovi ostati rijetki u sljedeće dvije do tri godine.

“Jaz između ponude i potražnje vjerojatno će se povećati”, kaže stručnjak iz konzultantske tvrtke za nekretnine.

Hoće li se povećati broj vlasnika nekretnina?

“Postoji nekoliko šema u sektoru novogradnje koje nastoje subvencionirati pristupačne stanove i dovest će do povećanja ponude, ali to će biti prilično malo”, dodaje.

Većina stručnjaka očekuje da će se pristupačnost za kupce koji prvi put kupuju nekretninu poboljšati u nadolazećoj godini.

U isto vrijeme, međutim, očekuju da će se omjer vlasništva nad kućama i iznajmljivača smanjiti. “S kamatnim stopama na višim razinama i dostupnošću koja pokazuje malo poboljšanje, teško je zamisliti da bi se stopa vlasništva nad nekretninama mogla povećati”, rekao je stručnjak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!