IT tvrtka Q razvila rješenje za brže i lakše transplatacije bubrega

Biznis 26. tra 202112:35
Freeimages

Zagrebačka IT tvrtka Q razvila je softversko rješenje koje pomaže da donirani bubreg lakše i brže pronađe odgovarajućeg primatelja odnosno unaprijed utvrđuje hoće li primatelj moći primiti organ prije nego se transplantira, izvijestili su iz te tvrtke uz ocjenu da je to "revolucija u transplantaciji organa".

Cilj tog rješenja-aplikacije je i da se iskoristi potencijal svakog doniranog organa, jer se, kako iznose iz Q-a, oko 15 do 20 posto doniranih organa u svijetu nikada ne iskoristi jer ne postoje alati kojima bi ih se temeljito analiziralo.

Zato je Q za englesku tvrtku Accunea razvio aplikaciju “Accunea Transplant Monitor” koja će pomagati u transplantaciji organa i raditi na povećanju broja uspješnih operacija.

“Aplikacija je još u konceptualnoj fazi i uskoro će se testirati u jednoj od najprestižnijih londonskih bolnica. Uz pomoć toga nefrolozi će moći s daljine pratiti ključne biokemijske podatke i na vrijeme spasiti ljudske živote. Riječ je i o prvom takvom konceptu na ljudskim organima što je revolucionarni korak u zdravstvu i sretni smo što imamo priliku raditi na svjetskim projektima za dobrobit ljudi”, poručio je tim povodom predsjednik Uprave Q-a Filip Ljubić.

Iz te tvrtke opisuju i da ta tehnologija radi tako da se u sterilnom okruženju na transplantacijski organ postave senzori spojeni na Arduino uređaj koji očitavaju tri vrijednosti – kreatinin, glukozu i laktat te njihove oscilacije. Takav princip omogućuje da se Bluetooth vezom prate funkcije organa u stvarnom vremenu.

Navode i da se biotech kompanija Accunea, za koju razvijaju tu aplikaciju, bavi analitičkom medicinom te da će tu novu aplikaciju u budućnosti koristiti prvenstveno u transplantaciji bubrega.

Osim s njima, Q, koja je u 2020. proglašena i jednom od top 20 najboljih development tvrtki u svijetu, u biotech segmentu surađuje i s klijentima iz Švicarske, Njemačke i SAD-a.

Trenutno Q ima više od 190 stručnjaka, a u idućih godinu dana planiraju ih zaposliti još 100-tinjak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar