Izvršni odbor MMF-a potvrdio puno povjerenje Georgievoj

Biznis 12. lis 202107:00
Kristalina Georgieva, MMF
NICHOLAS KAMM / AFP

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je u utorak svoje puno povjerenja direktorici fonda Kristalini Georgievoj nakon što su proučili optužbe na njen račun za pritiske na osoblje Svjetske banke da izmjeni podatke za Kinu.

Izvršni odbor tako je odlučio nakon što je proučio izvješće tvrtke WilmerHale, u kojemu se Georgievu optužuje da je 2017. godine, kada je bila izvršna direktorica Svjetske banke, pritiscima utjecala na njeno osoblje kako bi promijenilo podatke Kine da bi se poboljšao rezultat te zemlje na Doing Business ljestvici.

Odbor je u ponedjeljak izjavio da ima povjerenja u predanost Georgieve da zadži najveće standarde upravljanja i integriteta.

U isto vrijeme, istaknuli su da planiraju dodatne korake kako bi osnažili mjere zaštite kojima bi se štitila nepristranost osoblja MMF-a, kao i osigurali kanale za pritužbe i neslaganja.

Američka ministrica financija Janet Yellen poručila je Georgievoj da je izvješće o radu Svjetske banke o njezinom radu “otvorilo legitimna pitanja”, ali da je zbog nedostatka direktnih dokaza promjena vodstva MMF-a bila neopravdana.

U izjavi je istaknula da se trebaju poduzeti “proaktivni koraci kako bi se osnažio integritet i vjerodostojnost MMF-a”, a da Georgieva i drugi lideri MMF-a moraju obnoviti svoju predanost transparentnosti u istraživanju, analizi i politikama fonda, istaknulo je ministarstvo u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.