Jesu li banke zadržale prešutne minuse u ponudi?

Ekonomija 09. srp 202420:39 0 komentara
podizanje gotovine na bankomatu
Sanjin Strukić/PIXSELL

Do 30. lipnja 1,7 milijuna građana, klijenata komercijalnih banaka, imalo je rok da ranije odobrena prešutna prekoračenja po tekućem računu zamijene dopuštenim prekoračenjima.

U Hrvatskoj narodnoj banci odgovorili su nam ovih dana da je do konca svibnja prelaz s prešutnog na dopušteno prekoračenje iskoristilo oko 800 tisuća potrošača, dok će konačne podatke imati i objaviti sredinom ovoga mjeseca. Otkrili su nam i podatak koliko su Hrvati u minusu.

Onima koji do konca lipnja nisu prihvatili mogućnost prelaska s prešutnog na dopušteno prekoračenje, ono je zatvoreno u skladu s odredbama Memoranduma o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu.

Pitali smo nekoliko banaka koliko im je klijenata zamijenilo prešutna prekoračenja dopuštenima do isteka spomenutog roka te jesu li u ponudi zadržali mogućnost prešutnog prekoračenja. U HNB-u, naime, kažu da su nakon 30. lipnja samo dvije banke zadržale u ponudi prešutno prekoračenje no ne navode koje. Prema pojašnjenju HNB-a, ako banka u ponudi zadrži prešutno prekoračenje ono može biti najviše u iznosu prosječnog mjesečnog primanja. Na ta prekoračenja neće se primjenjivati ograničenje efektivne kamatne stope (EKS) pa mogu biti skuplja od dopuštenih prekoračenja,

Zagrebačka banka

“Većina klijenata Zagrebačke banke koja je koristila prešutno prekoračenje prihvatila je i ugovorila opciju prelaska na dopušteno prekoračenje”, rekli su nam u toj banci.

Napomenuli su da je u ponudi Zagrebačke banke od sada isključivo dopušteno prekoračenje, koje je moguće ugovoriti osobno u poslovnicama banke ili putem online bankarstva.

Privredna banka Zagreb

U Privrednoj banci Zagreb (PBZ) kažu nam da od 19. lipnja prošle godine u ponudi imaju dopušteno prekoračenje, a korisnici prešutnih prekoračenja mogli su do 30. lipnja ove godine ugovoriti prijelaz s prešutnog na dopušteno prekoračenje. To je učinilo njih 72 posto, dodaju. Iz PBZ-a nam u svome odgovoru nisu rekli jesu li u ponudi zadržali i prešutno prekoračenje.

Klijentima koji su koristili prešutno prekoračenje, a nisu ugovorili dopušteno prekoračenje, omogućena je obročna otplata iskorištenog prekoračenja u 12 obroka uz kamatnu stopu važeću na prekoračenje. Klijenti mogu iskorišteni iznos prekoračenja obročno otplatiti i na duži rok ako podnesu zahtjev za isto.

Erste&Steiermärkische bank

U Erste&Steiermärkische banci odgovorili su nam posve konkretno. “Zaključno s 30. lipnja ove godine, oko 137 tisuća klijenata (njih oko 72 posto) prešlo je na dopuštena prekoračenja, a od toga je 62 posto klijenata to napravilo preko digitalne platforme George”, kažu.

I u Erste banci dodaju da od 1. srpnja u ponudi imaju isključivo dopušteno prekoračenje po tekućem računu.

Raiffeisenbank Hrvatska

U Raiffeisenbank Hrvatska nisu nam rekli koliko im je klijenata zamijenilo prešutne minuse dopuštenima, ali kažu da nisu zadržali mogućnost odobravanja prešutnog prekoračenja te da ga od 1. srpnja više nemaju u ponudi.

Hrvatska poštanska banka

Ni u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) nisu nam konkretno odgovorili koliko je njihovih klijenata prešlo s prešutnog na dopušteno prekoračenje. I ondje kažu da su od 1. srpnja prestali odobravati nova prešutna prekoračenja po tekućem računu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!