Kanada popustila, vraća popravljene ruske turbine za Sjeverni tok 1

Ekonomija 10. srp 202207:15 > 07:41
JANEK SKARZYNSKI / AFP/ Ilustracija

Kanada će odobriti ukidanje sankcija na povrat popravljenih ruskih turbina Njemačkoj, kojoj su potrebne za održavanje rada plinovoda Sjeverni tok 1, najavio je kanadski ministar prirodnih resursa.

Kanadska vlada, koja izdaje dozvolu za izuzimanje povrata turbina iz svojih sankcija Rusiji, rekla je da će taj potez podržati “sposobnost Europe da pristupi pouzdanoj i pristupačnoj energiji dok nastavljaju prijelaz s ruske nafte i plina”.

Kanada je također najavila da će proširiti sankcije protiv ruskog energetskog sektora na industrijsku proizvodnju.

Nove kanadske sankcije “primjenjivat će se na kopneni i cjevovodni transport i proizvodnju metala i prijevoza, računalne, elektroničke i električne opreme, kao i strojeva”.

Kanada je dodala da će “u nedostatku potrebne opskrbe prirodnim plinom, njemačko gospodarstvo pretrpjeti značajne poteškoće, a sami Nijemci bit će u opasnosti da neće moći grijati svoje domove kako se približava zima.”

Njemačka vlada, potvrdila je u petak da je primila pozitivan signal iz Kanade u vezi s turbinama potrebnim za održavanje Sjevernog toka 1. Turbine bi prvo bile poslane u Njemačku, koja će ih potom isporučiti ruskom državnom poduzeću Gazprom, rekao je vladin izvor za Reuters ranije ovog tjedna.

Ruski Gazprom smanjio je kapacitet duž plinovoda Sjeverni tok 1 na samo 40 posto uobičajenih razina prošlog mjeseca, navodeći kao razlog odgođeni povrat opreme koju servisira njemački Siemens Energy u Kanadi. Kremlj je u petak rekao da će povećati isporuke plina Europi ako turbina bude vraćena.

Ukrajina se usprotivila predaji turbina od strane Kanade Gazpromu i Kijev vjeruje da bi se takvim potezom izigrali sankcije Rusiji, rekao je u četvrtak izvor ukrajinskog ministarstva energetike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram