Kina želi ući u pacifički trgovinski savez CPTPP

Biznis 17. ruj 202110:47
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Kina je podnijela zahtjev za pridruživanjem Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP), objavilo je ministarstvo trgovine.

Kineski ministar trgovine Wang Wentao uručio je zahtjev novozelandskom ministru trgovine Damienu O’Connoru, priopćilo je ministarstvo u četvrtak.

Wang i O’Connor održali su telefonsku konferenciju na kojoj su razgovarali o koracima koji bi trebali uslijediti nakon podnošenja zahtjeva, priopćilo je kinesko ministarstvo trgovine.

CPTPP je izrastao iz Transpacifičkog partnerstva (TPP) koje je zamišljeno kao gospodarska protuteža kineskom utjecaju u pacifičkoj regiji i igralo je središnju ulogu u strateškom zaokretu bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, ali njegov nasljednik Donald Trump povukao je SAD iz pakta 2017. godine.

Godine 2018. TPP je zamijenio CPTPP koji je potpisalo 11 zemalja, uključujući Australiju, Kanadu, Čile, Japan, Novi Zeland, Meksiko, Maleziju, Čile i Vijetnam.

Zemlje-potpisnice zajedno predstavljaju 13,4 posto svjetskog BDP-a približne vrijednosti 13.500 milijardi dolara, što savez svrstava među najveća područja slobodne trgovine u svijetu po vrijednosti BDP-a.

Japan, koji ove godine predsjeda CPTPP-om, priopćio je da će se konzultirati sa zemljama članicama o odgovoru na kineski zahtjev, ali nije naznačio kada bi ga se moglo očekivati.

“Japan vjeruje da treba utvrditi je li Kina, koja je podnijela zahtjev za pridruživanje TPP-11, spremna ispoštovati iznimno visoke standarde”, rekao je u petak japanski ministar gospodarstva Yasutoshi Nishimura.

Pristupanje CPTPP-u bilo bi veliki poticaj za Kinu koja je isticala da kinesko i australsko gospodarstvo imaju ogroman potencijal za suradnju. Međutim, odnosi između dviju zemalja pogoršali su se u posljednje vrijeme.

Velika Britanija počela je u lipnju pregovore o ulasku u sporazum, a za članstvo je zainteresiran i Tajland, navodi Reuters.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar