Košarica od 15 artikala skuplja nego lani, pogledajte koliko

Ekonomija 18. stu 202310:24 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Inflacija usporava, cijene se, sluša li se statistika, tope čak i kad je riječ o hrani, a na tržnicama i u trgovinama cijene su i dalje “da se smrzneš”, komentiraju potrošači, piše u subotu Večernji list.

Samo za kilogram brokule, cvjetače, šarenog graha, maruna te špinata jučer je na utrinskoj tržnici u Zagrebu trebalo izdvojiti vrtoglavih 34 eura ili 256,17 kuna!

Godinu dana iste te namirnice platili bismo nemalih 20 eura ili 150,70 kuna, a iako je ova godina bila jedna od težih u poljoprivredi, cijena brokule od 10 eura i više je nego bezobrazna, slažu se kupci. Cvjetača i špinat su po 5 eura, maruni 8, šareni grah 6.

“A što biste vi, ne znate koliko se mi poljoprivrednici mučimo da bismo išta proizveli”, ljutito je uzvratila kumica na komentar cijene brokule, nudeći mini cvjetaču na zalasku roka trajanja za tri eura. “Evo, to vam je jeftino”, rekla je. No je li ju sama proizvela ili tek kupila u obližnjem trgovačkom lancu ili na zelenoj tržnici, ostala je enigma.

Fiskalne kase kao i pločice ili na kartonu ispisana imena OPG-a i obrta iščezle su s tržnica kad i Slavko Linić iz fotelje ministra financija. U obližnjem Sparu kilogram brokule isti dan novinari su platili 4,49 eura, a svježu cvjetaču, koja se prodavala po komadu, 2,49 eura. Skor na vagi pokazivao je 1,22 kg.

Opravdano ili ne, za cijenu kilograma brokule s placa u mesnici Agrozelina u Utrinama moglo se kupiti 1,5 kilograma domaće svinjske vratine s kosti (6,24 eura/kg), 1,35 kg krvavica (7,50 eura/kg), 1,2 kg ramsteka ili oko 1,5 kg kobasica roštiljki (6,95 eura/kg). I kila odojka tu je jeftinija – košta 7,95 eura, dok se u Kauflandu na akciji mogu kupiti i dvije kile, kako se ističe, s domaćih farmi. I juneća lopatica bez kostiju tu je jeftinija – košta 7,99 eura, ramstek 7,49, piše novinarka Večernjeg lista Jolanda Rak Šajn.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.