Kritike na račun Zakona o turizmu: “Vlada će nagraditi one koji zidaju i šire smještaj”

Ekonomija 07. pro 202306:55 0 komentara

Za mnoge je turizam u Hrvatskoj i blagoslov i prokletstvo. Najjača gospodarska grana koja puno donosi, ali i još više uzima. Vlada smatra da će upravo novim zakonom o turizmu doprinijeti održivom razvoju. To je prvi krovni zakon o turizmu, a danas je u Saboru raspravljen konačan prijedlog zakona.

U Saboru je dan počeo prigodno.

“Vama poklanjam ovu šibu da smognete snage da unutar vaše stranke pronađete prave ekstremiste, a ne ove koje se optužuje. Šiba je, između ostalog, za sve Nikoline i Nikole, kolegu Grmoju koji u zadnje vrijeme sve više voli crvenu boju. Evo izvolite”, rekao je Davor Dretar Drele, na što je dobio zahvalu:

“Zahvaljujem kolega Dretar, mi Hrvati smo si navek bili dobri sa Zagorcima tako da zahvaljujem.”

I prije nego je ministrica, koja također slavi imendan, izložila konačan prijedlog Zakona o turizmu, oborba je tražeći stanke optužila da ovaj zakon nije šiba kojom će se istjerati glavni problemi u turizmu.

“Zato što ovim prijedlogom zakona ne zaustavljamo izgradnju apartmana za iznajmljivanje koji se nalaze u prostornim planovima koji su na snazi. Predlagatelj je odustao o uvođenja razlike apartmana domaćina i apartmana iznajmljivača, a ministarstvo odgovornost za sprečavbanje apartmanizacije prebacuje samo na gradove i općine bez konkretnih mjera”, smatra Katarina Nemet (IDS).

“U zemlji u kojoj je rentijerstvo najmanje oporezovana grana, vladajući guraju zakon koji najviše nagrađuje one koji će nastaviti zidati i dalje širiti smještaj u najzagušenijim područjima ove zemlje”, optužila je Ivana Kekin (Možemo).

Ministrica turizma Nikolina Brnjac ističe da upravo novi zakon omogućava razvoj održivog turizma i upravljanje destinacijama na temelju egzaktnih podataka.

“Novost koju ovaj prijedlog zakona predviđa je ovlast gradovima i općinama da na temelju plana upravljanja, a prema podacima iz izračuna prihvatnih kapaciteta mogu donositi odluke koje izravno utječu na razvoj turizma. Stoga mogu donijeti odluku o broju, vrsti, kategorijama ugostiteljskih objekata te objekata u kojima se pruža usluga smještaja”, prenijela je svima Brnjac.

Mogu se donijeti odluke poput ograničavanja broja dolazaka u grad ili raspored razgledavanja grada kako bi se izbjegle gužve. A može se donijeti odluka i o uvođenju turističkog ekološkog doprinosa. Oporba pak tvrdi da zakon ne rješava najveće probleme.

“Pitanje nedostatka djelatnika u turizmu, od konobara do top menagementa koji ograničavaju turizam u Hrvatskoj. Drugo je rješavanje pitanja strukture naših smještajnih kapaciteta gdje se hotelski dio smanjuje a apartmanski povećava”, kaže Damir Bajs (HSS).

Nasuprot kritikama, potpore nije nedostajalo od strane vladajućih zastupnika. Ali čak i bivši HDZ-ov ministar priznaje da nam treba više hotela u odnosu na apartmane.

“Moje osobno mišljenje je da treba odvojiti pravi obiteljski smještaj, kućnu radinost gdje živi vlasnik u toj istoj kući gdje se iznajmljuje, sve drugo treba spast pod obrte ili tvrtke i na taj način bi se sigurno dovelo daleko više u red. Ili treća stvar kojoj se nadamo sutra ili preksutra, to je porez na nekretnine koji će sigurno donijeti raščišćavanje tu i nekih drugih stvari”, riječi su Garija Cappellija (HDZ).

No očito je da oko poreza na nekretnine i njegovoj potrebi još uvijek u HDZ-u postoje različiti stavovi. Pitanje je što će obećati građanima pred izbore.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!