Kupujete preko interneta? Uskoro će paketi male vrijednosti biti skuplji

Ekonomija 26. svi 202113:17 1 komentar
pošiljka, dostava, narudžba, paket
Unsplash / ilustracija

Za malo više od mjesec dana sve komercijalne pošiljke koje u Hrvatsku stižu iz trećih zemalja i područja izvan Europske unije bit će oporezivane PDV-om neovisno o njihovoj vrijednosti. Tako će kupovina preko interneta iz, primjerice, Kine za građane biti skuplja do 25 posto vrijednosti kupljenog proizvoda.

Iz Porezne uprave navode da se od 1. srpnja 2021. ukida oslobođenje od plaćanja PDV-a pri uvozu pošiljki male vrijednosti do 22 eura (160 kuna) te će sve komercijalne pošiljke koje pristižu u Hrvatsku iz trećih zemalja ili trećih područja biti oporezive PDV-om neovisno o njihovoj vrijednosti.

Uvodi se opcija Posebnog postupka oporezivanja

“S tim u vezi, od 1. srpnja 2021. za porezne obveznike isporučitelje uvodi se opcionalni Posebni postupak oporezivanja za prodaju na daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja tzv. IOSS (engl. Import One Stop Shop) koji obuhvaća dobra (osim dobara koja podliježu trošarinama) u pošiljkama vrijednosti do 150 eura (1135 kuna). Ako se navedeni postupak ne primjenjuje, Hrvatska pošta ili kurirske službe mogu primijeniti Posebni postupak za prijavu i plaćanje PDV-a na uvoz”, objasnili su iz Porezne uprave za Dnevnik.hr.

VEZANA VIJEST

Prodaja na daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja odnosi se na krajnje kupce te ne obuhvaća isporuke poreznim obveznicima upisanim u registar obveznika PDV-a te malim poreznim obveznicima koji su prešli prag stjecanja, navode.

“Ako krajnji kupac kupi dobra u vrijednosti do 150 eura od isporučitelja koji primjenjuje IOSS te pošiljka dolazi iz treće zemlje, primjerice Kine, izravno krajnjem kupcu u Hrvatsku, isporučitelj će zaračunati hrvatski PDV po stopi koja se primjenjuje na ta dobra, naplatiti PDV od kupca kao dio prodajne cijene, a dobra prijavljena u IOSS-u bit će oslobođena plaćanja PDV-a pri uvozu. Ako krajnji kupac kupi dobra u vrijednosti do 150 eura od isporučitelja koji ne primjenjuje IOSS, pošiljka dolazi iz treće zemlje, primjerice Kine, u poštanski ured u Zagrebu. Pri preuzimanju pošiljke kupac je obvezan platiti PDV pri uvozu po stopi od 25 %”, dodaju u Poreznoj upravi.

Isto vrijedi i za pošiljke iz Velike Britanije

Prema tome, prilikom kupnje dobara koja pristižu u pošiljkama iz trećih zemalja, krajnji kupci trebaju obratiti pažnju na to je li PDV uključen u iznos koji plaćaju isporučitelju. Ako PDV nije uključen u taj iznos, prilikom preuzimanja pošiljke bit će obvezni platiti PDV pri uvozu.

Treba svakako podsjetiti da u treće zemlje od početka godine ubrajamo i Veliku Britaniju.

Izuzeci nekomercijalne pošiljke

Izuzetak su nekomercijalne pošiljke vrijednosti do 45 eura, odnosno 330 kuna, koje fizička osoba šalje fizičkoj osobi bez naplate vrijednosti pošiljke, u situacijama kad se radi o pošiljkama koje su oslobođene plaćanja carine i PDV-a.

Za duhan i duhanske proizvode, alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode vrijede posebna ograničenja.

Postupak carinjenja ostaje isti kao do sada. Obračun carinskih i poreznih davanja ovisi o vrijednosti pošiljke, pod uvjetom da se ne radi o robi koja je predmet carinskih i poreznih oslobođenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare