Mađari kaznili PPD, HERA za N1: U Hrvatskoj nikad nisu utvrđene takve zlouporabe

Ekonomija 09. lip 202320:42 0 komentara

Mađarski regulatorni ured za energetiku kaznio je hrvatski PPD kaznom od 500 milijuna forinti, odnosno 1,35 milijuna eura, jer je zaključio da je kriv za ponašanje koje je moglo dovesti do tržišne manipulacije.

Naime, PPD se povukao iz dražbe za zakup kapaciteta usluga transporta prirodnog plina u smjeru Austrija-Mađarska. Za trajanja dražbe cijena je drastično narasla i na kraju je 50 posto kapaciteta, koje je trebao uzeti PPD, ostalo nezakupljeno. Hrvatski plinski stručnjaci su bez komentara, a dio oporbe sumnja da iza svega stoji ruski Gazprom.

Pojavila se sumnja da je PPD podizao cijenu zakupa na dražbi i onda se povukao. Mađari su pomislili na tržišnu manipulaciju, a PPD sve negira.

Tijekom sporne aukcije cijena transporta plina narasla je na PPD-u neprihvatljive razine te je PPD pronašao alternativni jeftiniji transportni pravac, iz Slovačke i povukao se iz aukcije. PPD je zatim prevezao istu količinu plina, za koju se nadmetao na aukciji, ali alternativnim, jeftinijim pravcem.

Na dražbi, koja se odvijala od 17. do 26. siječnja 2022., stvorena je umjetna razina cijene, smatrali su mađarski regulatori. Jer se u 37. krugu kompanija Pavla Vujnovca povukla umjesto da je zakupila 50 posto kapaciteta, što Mađari pokazuju i grafikonom. Oporbeni Mostovac kaže – priču se može ovako tumačiti.

“Tako da je Prvo plinarsko društvo zapravo sprečavalo Mađarsku u kupnji neruskog plina po nalogu ruske državne firme Gazproma. Ovo je mega skandal o kojem će se morati očitovati Andrej Plenković jer je PPD financirao HDZ, ali i neke druge aktere na sceni poput Domovinskog pokreta”, rekao je Nikola Grmoja, potpredsjednik Mosta.

Kada bi to bilo istina, tada bi Hrvatska imala veliki problem zbog “de facto” monopola koji PPD ima u Hrvatskoj, tvrdi Sandra Benčić iz stranke Možemo.

“Nitko od nas ne može naravno znati jesu li oni tu učinili namjerno ili nisu. Jasno je da su Mađari išli na utvrđivanje efekta upravo zato jer bi bilo teže dokazat namjeru. Međutim do tog efekta je došlo i oni će kaznu morati platiti.”

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) nam kaže da u Hrvatskoj nikada nisu utvrđene takve zlouporabe, a PPD uvjerava da sve što su radili u Mađarskoj je bilo po tržišnim principima.

Dakle, stav PPD-a je da nema govora o manipuliranju tržištem već o odabiru najjeftinijeg izbora u duhu legalne tržišne konkurencije. Takvu optimizaciju PPD, ali i drugi sudionici zajedničkog europskog tržišta, provode na dnevnoj razini prevozeći plin između europskih država, s ciljem minimiziranja troškova i komercijalne optimizacije.

Odluka je objavljena prije tri dana, a PPD u roku od 15 mora platiti kaznu. To će i učinit, ali se i žaliti. Poručuju i da se radi o neuobičajeno visokoj kazni za takvu vrstu prekršaja, kao i da dosad nisu bili u sličnoj situaciji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.