Majdak: Udio žena nositelja OPG-a porastao na 30 posto u 2020.

Ekonomija 20. kol 202119:33 0 komentara
Ivo Cagalj/PIXSELL, Ilustracija

Udio žena nositelja OPG-a u Hrvatskoj porastao je sa 13 posto, koliko je bio u razdoblju 2009.-2011. godine, na 30 posto u 2020. godini, podatci su koje iz Ministarstva poljoprivrede prenose u priopćenju o sudjelovanju državnog tajnika Tugomira Majdaka na ministarskoj konferenciji "Žene i njihov položaj u ruralnim područjima".

“Naš plan je nastaviti s podrškom ženama u ruralnim sredinama kroz realizaciju programa te intervencija i mjera u budućem razdoblju”, istaknuo je Majdak na međunarodnoj ministarskoj konferenciji koja se od 19. do 21. kolovoza održava u Brdu kraj Kranja u organizaciji slovenskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i hrane, u suradnji sa Stalnom radnom skupinom za regionalni ruralni razvoj (SWG).

VEZANE VIJESTI

Na konferenciji su ministari poljoprivrede odnosno njihovi predstavnici iz Hrvatske, Slovenije, Kosova, Crne Gore, Albanije, Bugarske i Sjeverne Makedonije, Srbije i Mađarske te predstavnik Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), a raspravljali su o trenutnoj situaciji, aktivnostima i mjerama vezanim uz položaj žena u ruralnim područjima EU u kontekstu zajedničkih napora država članica u preokretanju trendova iseljavanja žena iz ruralnih područja, uz istovremeno pružanje podrške u pristupačnosti usluga za djecu i starije osobe.

“Program Vlade RH postavlja važan cilj povećanja samodostatnosti u proizvodnji hrane. U tom pogledu, važno je povećati konkurentnost i produktivnost hrvatske poljoprivrede, prije svega provedbom Strategije poljoprivrede za razdoblje do 2030. godine, kao i ZPP Strateškim planom. Strategija poljoprivrede stavlja važan naglasak na element ravnopravnosti spolova u ruralnim područjima”, istaknuo je na konferenciji Majdak.

Sudionici ministarske konferencije prihvatili su zajedničku deklaraciju koja, između ostalog, uključuje sveobuhvatnu integraciju te jednake mogućnosti žena na svim razinama, naglašava važnost dobrobiti žena za jačanje cijele zajednice i društva u ruralnim područjima  te su tim povodom pozdravili buduću suradnju i dodatne napore u traženju rješenja za sveobuhvatan razvoj europskih ruralnih područja koji će predstavljati sigurno i uravnoteženo okruženje puno mogućnosti za sve žene, zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!