Marić: Povećanje rejtinga prva opipljiva korist od ulaska u eurozonu

Ekonomija 14. srp 202212:32 0 komentara
N1

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić kazao je u četvrtak da je sada, nakon Fitchovog izvanrednog povećanja, kreditni rejting Hrvatske kod te agencije najviši ikada.

Agencija Fitch podigla je u srijedu, u izvanrednoj ocjeni, investicijski kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu, na ‘BBB+’, uz stabilne izglede.

„To je fenomenalna vijest, to su prve opipljive koristi od ulaska u eurozonu. To je treća stepenica investicijske zone i najviša ikada za Hrvatsku što se tiče Fitcha”, kazao je Marić, nakon nastupa na konferenciji Večernjeg lista “Hrvatska kao dio eurozone“.

Istaknuo je da trenutno po Fitchu sedam članica EU-a ima niži rejting od hrvatskog.

Redovita revizija rejtinga od strane Fitcha predviđena je za 28. studenoga, ali zbog važnosti potvrde ulaska Hrvatske u europodručje, ocijenili su da je riječ o situaciji sa značajnim materijalnim promjenama i slijedom toga odlučili izvanredno povećati rejting.

Zbog toga su sada iza Hrvatske po rejtingu kod Fitcha Italija, Portugal, Grčka, Cipar, Mađarska, Bugarska i Rumunjska.

Marić je, kaže, posljednjih tjedana razgovarao s analitičarima kreditnih agencija i svi se, ističe, slažu da je Hrvatska napravila sjajan napredak proteklih godina.

„Rezultati su prepoznati – i financijski i makrofiskalni i općenito. Jasna je i njihova poruka: nemojte stati na tome”, kaže Marić, koji je prošloga tjedna podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra financija.

Ovih posljednjih dana na ministarskom mjestu učinit će, kaže, sve što treba za urednu primopredaju poslova novom ministru Marku Primorcu.

Smatra da će se Primorac dobro snaći na mjestu ministra i da je adekvatan izbor za to mjesto, s obzirom na njegov dosadašnji rad, ali i današnje reakcije na sjednici saborskog Odbora za financije na kojemu se raspravljalo o povjerenju novom ministru financija.

„Surađivali smo na nekim projektima, on je miran i staložen čovjek, koji ima znanja”, zaključio je Marić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!