Dalić: Ovo porezno rješenje je bolje za ljude s niskim plaćama

Ekonomija 08. ožu 202312:39 2 komentara
N1

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić u N1 Studiju uživo komentirala je stanje u gospodarstvu kao i situaciju u Podravci.

“Mislim da je to bio dobar potez”, rekla je Martina Dalić komentirajući potez izdavanje narodnih obveznica: “Ministarstvo financija mora obaviti operacije financiranja i zašto to ne učiniti i na domaćem tržištu. Situacija na tržištu je takva da je spremna za ovakav potez. Ministarstvo financija je uvijek izdavalo obveznice u malim denominacijama, ali nisu se radile ovakve široke aktivnosti i prodaje u bankama za opću populaciju.”

Jedno dizanje cijena

Govoreći o prihodima i dobitima Podravke rekla je: “Rezultati su dobri, čak jako dobri. Odraz su činjenice da se u Podravci puno radi u različitim segmentima, pokušavamo uskladiti sve dijelove poslovanja. U smislu dobiti dva ili tri posto je bolji rezultat nego 2021. Sve smo to postigli uz samo jedno dizanje cijena. Dizali smo cijene u srpnju prošle godine između pet i devet posto, uoči sezone. 70 posto Podravkinog prihoda ostvaruje se izvan Hrvatske, cijene su se dizale i na drugim tržištima. Temeljni uzrok dizanja cijena je troškovni udar. Prehrambeno-prerađivačka industrija je jedna od najpogođenijih rastom cijena sirovina.”

Dalić ističe da se nada da neće dodatno dizati cijene: “To će ovisiti o troškovima proizvodnje. Pratimo sve. Neke sirovine imaju niže cijene nego prošle godine, no isto tako neke cijene nastavljaju rasti. Rat u Ukrajini stvarno i dalje iznimno snažno utječe na sve gospodarske tokove te i dalje živimo u vremenu kad se posljedice tog rata nisu skroz slegle na tržištu. Nedavno smo imali nabavu za ambalažu, razne vrste. Na dijelu te papirnate ambalaže imamo neku uštedu, ali staklena je jako rasla jer su staklenke proizvodnja koja jako koristi plin i neke tvornice stakla u Ukrajini su uništene.”

Otkrila je da Podravka nije korisnik nijedne mjere iz Vladinog paketa pomoću, ni subvencije za energente.

“Energente nabavljamo sukladno dugoročnim ugovorima što se tiče struje, a plin plaćamo prema cijeni na tržištu. Podrška države je nužna, ali treba imati na umu da nijedna vlada ne može blokirati sve prolaze kako se taj dramatičan događaj, kao što je rat u europskoj žitnici, razlijeva na svjetsko gospodarstvo.”

Dalić dodaje da su dvaput dizali plaće. U Podravci su troškovi porasli 430 milijuna kuna prošle godine, a dobit je ostala.

“Postoje problemi s porezom na dohodak”

U odgovoru na pitanje treba li nastaviti mjere potpore poduzetnicima, osvrnula se i na postojeće poreze:

“Bit će zanimljivo vidjeti kako će Vlada strukturirati paket mjera. Cijene energenata su se stabilizirale. Mislim da je za sve nas to dobra vijest. To sigurno otvara Vladi neki prostor. Porez na dohodak bi trebao ići s mjerama snižavanja poreznog tereta.

Postoje problemi s porezom na dohodak. Osobe s niskim plaćama nisu obveznici poreza na dohodak, ali treba voditi računa da mi gubimo ljude s višim i stručnim kompetencijama i da je porezno opterećenju tu ipak više nego u drugim zemljama. Kod nižih dohodaka trebalo bi razmisliti o drugom načinu i drugačije vrednovati poreznu olakšicu za djecu i da se kao apsolutni iznos daje po jednom djetetu, a ne kao odbitak od plaće roditelja jer bi tako onda i ljudi s malim plaćama dobili porezni kredit.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare