Ministarstvo financija izdalo nove trezorce po povoljnim uvjetima

Biznis 18. svi 202113:17
Izvor: Igor Soban/PIXSELL, Ilustracija

Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo 880 milijuna kuna i 11 milijuna eura trezorskih zapisa, više od planiranoga, pri čemu se u eurima Ministarstvo ponovno zadužilo uz negativnu kamatnu stopu.

Ususret dospijeću 300 milijuna kuna i 12 milijuna eura vrijednih trezoraca, Ministarstvo je ponudilo na upis trezorske zapise od 300 milijuna kuna i 10 milijuna eura.

Financijske institucije podastrle su ukupno ponude vrijedne gotovo 880 milijuna kuna i 11 milijuna eura, koje je Ministarstvo sve prihvatilo.

Izdani su tako kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća od godinu dana u vrijednosti od 880 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 0,02 posto, istu kao i na prethodnoj aukciji kunskih trezoraca, održanoj 20. travnja.

Ujedno, izdani su i trezorci vrijedni 11 milijuna eura, na rok od godine dana, uz negativnu kamatnu stopu od 0,05 posto, isto kao i na prethodnoj aukciji, održanoj 18. svibnja. To znači da su financijske institucije ustvari platile Ministarstvu da mogu investirati novac u taj kratkoročni vrijednosni papir.

Nakon današnje aukcije, uz dospijeće 300 kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih kunskih trezoraca povećan je za 580 milijuna, na 14,7 milijardi kuna.

Saldo eurskih trezoraca, pak, smanjen je za milijun eura te iznosi 158 milijuna eura.

Iz Ministarstva su najavili sljedeću aukciju za 23. lipnja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar