Može li Europa preživjeti zimu bez ruskih energenata?

Biznis 28. ruj 202214:49
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Pomahnitala kupnja ukapljenog prirodnog plina u Europi znači da će ove zime vjerojatno imati dovoljno goriva za proizvodnju električne energije da nadoknadi isporuke iz Rusije, navodi BloombergNEF, Bloombergova primarna istraživačka služba koja pokriva čistu energiju, napredni transport, digitalnu industriju, inovativne materijale i robu.

Europa bi mogla uvesti gotovo 40% više LNG-a tijekom nadolazeće zime nego prethodne godine, a sljedećeg ljeta mogla bi povećati kupnju za oko 14% kako bi obnovila izgubljene zalihe, navodi BNEF u izvješću objavljenom u utorak.

S obzirom na potražnju i više cijene enerije, te će isporuke biti dovoljne da nadomjesete isporuke ruskim plinovodima koje će biti obustavljene od 1. listopada, piše Bloomberg.

VEZANE VIJESTI

Kako bi nabavili dodatno gorivo, europski kupci morat će kupiti 90% više LNG-a na spot tržištu nego što su osigurali prema dugoročnim ugovorima, dodatno pojačavajući konkurenciju s Azijom. Time će se poduprijeti globalne cijene plina koje su se povećale od kada je Europa pokušala smanjiti ovisnost o Rusiji nakon što je najveći europski opskrbljivač izvršio invaziju na Ukrajinu krajem veljače.

BNEF navodi da će se stoga zadržati povišene cijene LNG-a, a Kina i azijska tržišta u razvoju vjerojatno će zabilježiti manji uvoz. Prema središnjem scenariju BNEF-a, koji pretpostavlja da su vremenski uvjeti u skladu s prosjekom u posljednjih 10 godina i da nema protoka ruskog plina, očekuje se da će Europa uvesti 40 milijuna tona LNG-a ove zime i neznatno više ljeti kako bi obnovila zalihe.

To bi ostavilo 12 milijuna tona spot količine za Aziju tijekom tog razdoblja, za koju se smatra da treba samo 8 milijuna tona više od ugovorene ponude. Međutim, hladna zima u sjevernoj Aziji preusmjerila bi 5,6 milijuna tona iz Europe, prvenstveno kako bi potaknula potražnju u Japanu, a uslijed vrućeg ljeta taj bi iznos porastao na 6,9 milijuna tijekom sljedećih 12 mjeseci, prema izvješću. Taj će scenarij vjerojatno dovesti do povećane cjenovne konkurencije.

U međuvremenu, više ruskog LNG-a ići će u Kinu koja očekuje pad potražnje tijekom zime za 16% u odnosu na prethodnu godinu. Predviđa se da će potrošnja u Japanu pasti za 8% u četvrtom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje 2021. jer nacija uključuje termoelektrane na ugljen, dok bi potražnja u Južnoj Koreji mogla porasti za 10% na godišnjoj razini zbog gomilanja zaliha, pokazalo je izvješće.

Opskrba će se ove zime vjerojatno samo neznatno povećati, donoseći malo olakšanja na tržištu, navodi BNEF. Rizici za proizvodnju uključuju odgodu ponovnog pokretanja Freeport LNG projekta u SAD-u i probleme s opskrbom u Egiptu i Nigeriji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar