Obrtnička komora traži slikara za portret bivšeg predsjednika

Ekonomija 20. lip 202307:58 0 komentara
Izvor: Goran Stanzl/PIXSELL

Ako ste slikar kojem se portretiranje Dragutina Ranogajca tehnikom ulje na platnu čini kao zanimljiv zadatak imate za prijavu još otprilike tjedan dana, a cijena usluge u natječaju nije precizirana.

Hrvatska obrtnička komora ima problema s pronalaskom umjetnika koji bi bio spreman naslikati portret bivšeg predsjednika Dragutina Ranogajca. Nakon što su početkom svibnja raspisali prvi, sada je u tijeku i drugi natječaj za izradu portreta, koji traje do 26. lipnja.

U natječaju se navodi da bi portret trebao biti napravljen u tehnici ulje na platnu i to prema fotografiji. Dimenzije slike su 80 sa 70 centimetara, a od ponuditelja se traži da dostavi cijenu usluge s uračunatim svim davanjima i porezima.

Izrada portreta bivših predsjednika je tradicija

Navodi se i da će se s odabranim ponuditeljem, ovisno o njegovom statusu, sklopiti ugovor kojim se na naručitelja prenosi isključivo autorsko pravo nad autorskim djelom, koje je prostorno i vremenski neograničeno. Ako ste slikar, kojem se portretiranje Ranogajca čini kao zanimljiv zadatak, imate za prijavu još otprilike tjedan dana.

Iz Hrvatske obrtničke komore, koju sada vodi ugostitelj Dalibor Kratohvil, objasnili su nam da je izrada portreta tradicija, koja traje od obnove njihova rada, sredinom 90-ih godina, odnosno obnoviteljske skupštine održane 1994. godine, kada je, kako kažu, “strukovnoj obrtničkoj organizaciji nakon više desetljeća vraćen značaj i važnost što su je nekoć imali u hrvatskom gospodarstvu.”

Ranogajec na čelu HOK-a bio 12 godina

Uloga obrtničke komore je prilično kontroverzna. Naime, članstvo je za obrtnike obvezno, a dio obrtnika plaćanje članarine vidi kao nepotreban namet jer nisu zadovoljni uslugama koje im ona pruža ili ih uopće ne koriste. S druge strane, na HOK su prenesene neke javne ovlasti, pa se kod njih provode majstorski ispiti i slično.

Ranogajec je na čelu HOK-a bio 12 godina, maksimalno koliko je bilo dopušteno, jer je broj mandata ograničen Statutom. S funkcije je otišao krajem prošle godine. Tijekom svog mandata u više navrata suočio se s optužbama za sumnjivo trošenje novca.

Nedvojbeno je da je HOK imao problema s Poreznom upravom zbog putnih naloga jer se u jednom od revizorskih izvješća otprije nekoliko godina spominjalo da je poreznim nadzorom za 2012., 2013. i 2015. utvrđeno da HOK nije platio poreze i doprinose na iznose koji su se čelnim ljudima isplaćivali kao troškovi po putnim nalozima. Porezna je tada utvrdila dug od oko 2 milijuna kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.