N1 doznaje: Petrol donio odluku o cijenama

Ekonomija 02. sij 202319:55 1 komentar
Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

Završio je "rat" Petrola i Hrvatske. Kako N1 doznaje, sutra će cijene na crpkama Petrola i Croduxa ponovno biti usklađene s ostalima.

Prema izvoru iz Petrola, sutra će njihove cijene ponovno biti usklađene s ostalima jer će se trošarine obračunavati sukladno novoj uredbi. Državni inspektor koji je obišao jednu od crpki danas navodno je utvrdio da nema nikakvih nepravilnosti.

Podsjetimo, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić izjavio je da će od sutra (utorak) cijene motornih goriva biti nešto više, a da su marže vraćene na lipanjskih 75 lipa preračunato u eure te da je izmijenjena i uredba o trošarinama na energente, što trebaju poštovati Petrol i Crodux.

U odnosu na dosadašnji režim, marža je na dizelsko i benzinsko gorivo, za energetske subjekte, vraćena na razinu iz lipnja 2022. od 75 lipa, preračunato u eure. Do sada je ta marža na benzin i dizel bila 65 lipa.

Iz Petrola Hrvatska ranije su se oglasili o obračunu cijene goriva, odnosno nešto skupljem gorivu na benzinskim postajama Petrola i Croduxa, istaknuvši da sve rade prema propisima.

Ovim je završio “rat” Petrola i Hrvatske koji je započeo oko marži na cijenu litre goriva. Naime, Petrol je zatražio povećanje povećanje trgovačkih marži i ukidanje regulacije cijena, a s druge strane ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović ustvrdio je da je Petrol za prvih devet ovogodišnjih mjeseci iskazao gotovo 100 milijuna eura dobiti prije kamata, poreza i amortizacije.

“To jasno sugerira da oni nisu ni u kakvim strašnim problemima”, kaže Filipović. Zaključuje da Vlada neće “dopustiti nikome pa ni Petrolu da duboko gura ruku u džep naših sugrađana u vremenima ove teške krize, nego raditi sve da zaštiti građane i gospodarstvo, uz balansirajući odnos s predstavnicima naftne industrije”.

Podsjetimo, do danas su propisane cijene goriva na crpkama bile: Eurosuper 95 1,28 eura, Eurodizela 1,44 eura, a na Petrolovim i Croduxovim crpkama litru eurosupera 95 plaćali bi 1,41 eura, a eurodizela 1,50 eura. Cijena autoplina iznosila je 0,66 eura na Ininim crpkama, odnosno 0,84 eura na Tifonu, dok je na Petrolovim i Croduxovim bila 0,85 eura. I cijena lož ulja na Petrolovim crpkama je bila nešto veća od Ininih. Na Ininm se Lož ulje prodavalo za 1,05 eura, dok se na Petrolovim crpkama prodavalo za 1,10 eura

Ali od danas više neće biti potrebe za većom cijenom na crpkama Petrola i Croduxa. Naime, Vlada Republike Hrvatske održala je danas telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno kojoj se najviše maloprodajne cijene računaju po formuli prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom 14 dnevnom razdoblju, s ograničenom maržom od 0,0995 EUR (0,75 HRK)/l za dizelsko i benzinsko gorivo, te 0,0531 EUR (0,40HRK)/l za plavi dizel, a u iznosu0,8229 EUR (6,20 HRK)/kg smjesa propan – butan za boce, odnosno 0,03716 EUR (2,80 HRK)/kg za velike spremnike. U odnosu na dosadašnji režim marža je na dizelsko i benzinsko gorivo, za energetske subjekte, vraćena na razinu iz lipnja 2022..

Time je Vlada konačno izašla u susret distributerima. Intervencijom u marže distributera vlada zapravo napravila veliki anti-tržišni potez. I prije te intervencije situacija u izračuna cijene naftnih derivata je bila takva da distributeri u njoj nisu sudjelovali s više od 10 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ