Na Kvarneru u devet mjeseci više turista nego rekordne 2019.

Biznis 04. lis 202217:10
Izvor: Grgo Jelavic/PIXSELL

U Primorsko-goranskoj županiji (PGŽ) od siječnja do kraja rujna u komercijalnom smještaju ostvareno je 14,86 milijuna turističkih noćenja, što je jedan posto više u odnosu na isto razdoblje rekordne 2019., rečeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare Turističke zajednice (TZ) Kvarnera i TZ otoka Krka u Marini Punat.

Najposjećeniji je otok Krk, na kojem je ostvareno 6,2 milijuna noćenja, a slijede cresko-lošinjski otoci sa 3,3 milijuna noćenja te crikveničko-vinodolska rivijera sa 2,9 milijuna noćenja.

Na Rabu je bilo više od dva milijuna turističkih noćenja, na opatijskoj rivijeri 1,8 milijuna, na riječkom području oko 880 tisuća noćenja, a u Gorskom kotaru 110 tisuća noćenja.

VEZANE VIJESTI

Glavna tržišta su i dalje Njemačka, Slovenija, Hrvatska, Austrija, a slijede Italija, Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka i Nizozemska.

Najveće povećanje broja noćenja i dalje je u objektima visoke kategorije, s pet zvjezdica.

U rujnu je na Kvarneru također premašen rezultat iz 2019. jer je ostvareno 1,8 milijuna turističkih noćenja, što je 8 posto više u odnosu na rujan 2019..

Na otoku Krku je u devet mjeseci ostvareno 4,9 milijuna noćenja, što je 2,36 posto više u odnosu na isto razdoblje 2019. Do kraja godine očekuje se više od 5 milijuna noćenja, pa će ova godina, ako se to ostvari, biti rekordna turistička godina.

Najviše noćenja bilo je u Krku, 1,3 milijuna noćenja te u Baški, 995 tisuća, što zajedno čini 47 posto ostvarenih noćenja na otoku Krku.

“Otok Krk s 32 posto od ukupno ostvarenog turističkog prometa u županiji zadržao je lidersku poziciju kao turistički najrazvijenija mikro regija u županiji, vodeći turistički otok Kvarnera i Jadrana”, rekao je predsjednik TZ PGŽ Župan Zlatko Komadina.

Dodao je da posebno veseli više gostiju izvan glavne sezone što, kaže, doprinosi glavnom cilju turističkog sektora Kvarnera – cjelogodišnjem turizmu.

Na konferenciji je predstavljena Grupacija Marina Punat, koja obuhvaća Brodogradilište Punat, Marinu Punat Hotel&Resort, Marinu Commerce i manja povezana društva. Najveća marina sjevernog Jadrana i nositeljica prve Plave zastave u Hrvatskoj, stalna je luka za više od 1400 brodica i jahti.

Kako je rečeno, marina već godinama ima posve rasprodane kapacitete stalnih, godišnjih vezova, a prihod od dnevnog najma vezova i usluga za brodove u tranzitu je za 10 posto premašio prošlogodišnji. Rastu i drugi prihodi, a povećan je i broj narudžbi u brodogradilištu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar