Na stranim kruzerima 86 tisuća putnika

Biznis 11. lis 202112:21
Grgo Jelavic/PIXSELL

Tijekom prvih osam mjeseci ove godine hrvatskim dijelom Jadrana bilo je 85 kružnih putovanja stranih brodova s 86 tisuća putnika, što je 64 putovanja više nego u u istom razdoblju 2020., ali i daleko ispod 466 tih putovanja u istom razdoblju 2019., podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Kružna putovanja po Jadranu ostvarilo je u osam mjeseci ove godine 15 stranih brodova-kruzera, za razliku od njih devet u 2020.

Kako raste broj kruzera, tako raste i broj putnika koji su na njima došli u Hrvatsku, te ih je bilo gotovo 86 tisuća, što je znatno više nego u osam mjeseci 2020., kada ih je bilo tek oko četiri tisuće.

Iako se kruzerska industrija polako oporavlja, broj putnika na brodovima pokazuje da je to još ipak daleko od rekorda u 2019., kada je u osam mjeseci na kruzerima u Hrvatsku došlo gotovo 733 tisuće putnika.

Gotovo dvostruko je manje i zemalja pod čijim su zastavama kruzeri doplovljavali na hrvatski Jadran – u osam mjeseci ove godine bilo je samo sedam zastava, pri čemu su najviše ili 43 kružna putovanja obavili brodovi pod zastavom Paname.

Po 11 kruzera je bilo iz Belgije i sa Malte, dok su ostali bili još pod zastavama Bahama, Francuske, Grčke i Norveške.

Po mjesecima ove godine, do lipnja kružnih putovanja stranih brodova po Jadranu nije ni bilo, a onda je počelo – u lipnju 15 putovanja sa oko osam tisuća putnika, u srpnju 34 putovanja sa 27 tisuća putnika i u kolovozu 36 putovanja, na kojima je došlo i najviše putnika, oko 51 tisuća.

To je sve znatno više putnika (i putovanja kruzera) nego je bilo u istim mjesecima prošle godine, pa tako primjerice u 2020. u lipnju nije ni bilo tih putovanja kruzera pa ni putnika, u srpnju je bilo jedno putovanje sa 25 putnika, a u kolovozu pet putovanja sa 221 putnikom na kruzerima.

U istim mjesecima (lipanj, srpanj, kolovoz) 2019. na stranim je kruzerima dolazilo mjesečno između 155 i 168 tisuća putnika.

Dubrovnik i dalje luka broj jedan

Iako je i brodova i putnika još manje nego 2019., ono što je stalno isto je da Dubrovnik ostaje luka broj jedan za strane kruzere, koji su i u osam mjeseci ove godine najviše pristajali u taj grad, tj Dubrovnik je imao 70 posjeta, a drugi po redu Split i njegova luka 40 posjeta.

Slijedi ih Korčula sa 26 posjeta, Hvar sa 24 i Šibenik sa 22 posjeta stranih kruzera ovog ljeta.

Uz Dubrovnik, i Dubrovačko-neretvanska županija ‘vodi’ po broju kružnih putovanja stranih brodova, odnosno od ukupno 85 kružnih putovanja u osam mjeseci 61 je ostvareno u toj županiji, a 21 u Splitsko-dalmatinskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar