Na Wall Streetu S&P 500 porastao, Dow Jones pao

Biznis 25. stu 202108:06
Izvor: Angela Weiss / AFP, Ilustracija

Na Wall Streetu se u utorak trgovalo oprezno, pri čemu su, zahvaljujući rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, S&P 500 i Nasdaq indeks porasli, dok je Dow Jones blago pao.

Dow Jones oslabio je 9 bodova ili 0,03 posto, na 35.804 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,23 posto, na 4.701 bod, a Nasdaq indeks 0,44 posto, na 15.845 bodova.

Među najvećim su dobitnicama jučer bile dionice tehnoloških kompanija, kao što su Nvidia i Tesla, nakon što su prethodnih dana bile pod pritiskom zbog rasta kamatnih stopa.

S druge strane, pale su cijene trgovačkih lanaca Gapa i Nordstroma, nakon slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata tih kompanija, što je pritisnulo cjelokupni trgovački sektor.

Ulagači su oprezni jer i najnoviji podaci ukazuju na rast inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku da ubrza zaoštravanje monetarne politike.

Jučer objavljeni zapisnik s nedavne sjednice Feda pokazao je da su mnogi dužnosnici banke spremni ubrzati ukidanje programa kupnje obveznica i brzo povećati ključne kamatne stope, ako se inflacija zadrži na visokim razinama.

A da se gospodarstvo brzo oporavlja od koronakrize, pokazali su i podaci o daljnjem padu nezaposlenosti prošloga tjedna, kao i druga procjena rasta američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju, koja je viša nego prva.

Tako sada analitičari i trgovci očekuju povećanje ključnih kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova do idućega lipnja, dok se dosad povećanje cijene novca očekivalo u srpnju.

Ulagači su oprezni i zbog daljnjeg širenja koronavirusa u Europi, što bi moglo usporiti oporavak tamošnjih gospodarstava.

„Tržište dionica je pod pritiskom zbog očekivanog povećanja kamata, opreznijih poruka iz kompanija o zaradama i širenja koronavirusa u Europi”, kaže Greg Bassuk, direktor u tvrtki AXS Investments.

U četvrtak se na Wall Streetu ne radi zbog Dana zahvalnosti, dok se u petak radi skraćeno.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,27 posto, na 7.286 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,37 posto, na 15.878 bodova, a pariški CAC 0,03 posto, na 7.042 boda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar