Narušeni odnosi: Tri najveće kineske banke prestale su primati uplate iz Rusije?

Ekonomija 21. velj 202422:51 0 komentara
JOHANNES EISELE / AFP

Kako javljaju ruski mediji, tri od četiri najveće kineske banke od početka ove godine prestale su primati uplate od ruskih financijskih institucija pod sankcijama.

Ograničenja su uvela Industrijska i komercijalna banka Kine (ICBC), Kineska građevinska banka (CCB) i Banka Kine, rekao je za rusku Izvestiju generalni direktor First Group JSC Aleksej Porošin.

Od početka siječnja te su banke obavijestile ruske klijente da će prestati primati plaćanja, rekao je stručnjak. Prestali su surađivati s ruskim kreditnim institucijama koje su pod sankcijama, potvrdio je za Izvestiju Alexej Razumovski, komercijalni direktor tvrtke Impaya Rus.

Ova ograničenja odnosno obustava u prihvaćanju plaćanja počela su od početka godine, a poslovanje s bankama koje nisu pod sankcijama i dalje se odvija kao i ranije.

Vodeće banke iz “takozvanih prijateljskih država” suzdržavaju od otvaranja računa za ruske klijente i zaustavljaju propuštena plaćanja, rekao je za Izvestiju Alexander Linnikov, predsjednik Upravnog odbora Udruge sudionika na tržištu platnih usluga “National Payment Council” (“NPC”).

Prema njegovim riječima, razlog može biti taj što se kineske i bliskoistočne kreditne institucije boje uvođenja sekundarnih američkih sankcija zbog interakcije sa sankcioniranim bankama i tvrtkama iz Ruske Federacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!