Naš turistički biser donio važnu odluku: Gotovo je s apartmanizacijom, evo što to znači

Ekonomija 14. pro 202319:42 0 komentara

Makarska je odlučila stati na kraj betonizaciji i uništavanju ovog dalmatinskog bisera. Plan je zabraniti višestambenu izgradnju koja je velikim dijelom služila kao perjanica apartmana. Tako je izgradnja stanova postala isključivo za turizam, a sve manje za mlade obitelji koji si kvadrat stana u svom gradu ne mogu priušititi. Dozvolu za ovim drastičnim potezom Grad je dobio iz Zagreba, a samo je još preostalo novi prostorni plan izglasati na sjednici Gradskog vijeća sljedeću srijedu.

Udarci čekićem i građevinske dizalice i nisu neka novost na Velikom Brdu. Na toj lokaciji uskoro će niknut još jedna višestambena zgrada. A gotovo u svakoj ulici su građevinski radovi.

“Već je 40 godina tako. Nije se planski radilo, nisu se donosile prave odluke i onda o čemu dalje razgovarati”, rekao je Miroslav Pejković, Makarska.

U Makarskoj je čak tisuću praznih stanova u kojima nitko ne boravi, 10 tisuća je neprijavljenih kreveta u turizmu, a trenutnim prostornim planom dozvoljena je izgradnja još 10 tisuća stambenih jedinica, navodi se u studiji nosivosti turističkog kapaciteta.

Zbog svega će se na idućoj sjednici Gradskog vijeća naći promjena prostornog plana kojom će se zabraniti višestambena gradnja i apartmanizacija.

“Iz prostornog plana maknut će se višestambene zgrade, smanjuju se koeficijenti za gradnju i na neki se način zaustavlja ovo što je do sada bilo normalno, a to je daljnja devastacija prostora”, istaknuo je Zoran Paunović, gradonačelnik Makarske (SDP).

Građani smatraju da je takvo nešto trebalo napraviti i ranije, ali potez vladajućih podržavaju.

“Mislim da je odluka donesena sa zakašnjenjem, ali bolje da je donesena sada nego nikada”, kazao je jedan građanin.

Grad legalno devastiran

A riječ podrške pri donošenju ovakve odluke dala je i struka. Postojećim prostornim planom gradnja se udvostručila te je grad tako legalno devastiran.

“Šteta koju bi postojeći plan mogao napraviti je ogromna i zato je posljedica ovih izmjena značajna za prostor, ali moram reći ipak većini nevidljive, jer one prvenstveno sprječavaju nastavak gradnje na preostaloj i to jako velikoj površini”, objasnila je Petra Jerković iz Društva arhitekata Split, podružnica Makarska.

Zabrana gradnje ne znači i momentalno obustavljanje građevinskih poslova, dozvole izdane prema dosadašnjem prostornom planu moći će se konzumirati.

“S ovim usvajanjem prostornog plana možemo očekivati da će se, s obzirom na trajanje građevinske dozvole, i dalje graditi u sljedeće tri godine”, istaknuo je Paunović.

U trenutku stupanja na snagu novog prostornog plana, izdavanje građevinskih dozvola za višestambene objekte više neće biti moguće

“Sigurno da ovakve izmjene i dopune neće odgovarati većini iz građevinskog i nekretninskog sektora, ali ipak mislim da su oni predugo indirektno sudjelovali u planiranju grada”, objasnila je Jerković.

A takvom je planiranju, odnosno neplaniranju Makarska rekla dosta je. Desetljećima je ovaj biser na moru bio devastiran, a šteta koja je nanesena je nepovratna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!